Alles over ruitenwissers

ruitenwissersGoede ruitenwissers zijn een must have. Goed zicht = meer veiligheid voor jezelf en voor anderen. Zeker wanneer je ze nodig hebt, dus met regenachtig weer, is het zicht op de weg een stuk minder. Andere weggebruikers hebben daar ook last van. Kortom is het verkeer minder veilig.

 auto-verkopen-advertentie

 

Waardoor slijten ruitenwissers

Ruitenwissers maken gemiddeld 150.000 wisbewegingen in hun leven. Doorat ze vaak hebben gewist raken ze op en versleten. Ook wanneer ruitenwisser vast zijn gevroren aan de vooruit, wat met name in de winter het geval is, wil de ruitenwissers ook beschadigen waardoor ze minder goed hun werk doen. Ook uitdroging van het rubber is een oorzaak van een slechtere werking.

 

Hoe herken je versleten ruitenwissers

Een versleten ruitenwisser herken je doordat hij niet meer goed de ruit schoonmaakt. Er blijven strepen achter en de ruitenwisser kan soms herrie gaan maken tijdens het wissen. Het gepiep is vaker hoorbaar wanneer het rubber uitgedroogd is. Het resultaat van een slechte ruitenwisser is dat je minder goed zicht hebt.

 

Flatblade ruitenwissers

bosch-flatblade-ruitenwisserEr is een nieuwe generatie ruitenwissers en deze worden Flatblades genoemd. Het verschil tussen een normale ruitenwisser en de Flatblade is dat een normale ruitenwisser het rubber vast gehouden wordt door een metalen beugel. Bij de Flatblade zit deze aan een flexibele strip vast. Hierdoor vormt hij makkelijker mee met de vorm van de voorruit en sluit daardoor beter aan. Het resultaat is een schonere en helderdere voorruit.

 

Zelf ruitenwisser oplappen

los-rubber-ruitenwisserWanneer de ruitenwisser versleten is, dan is feitelijk het rubber versleten.  HP Autozubehör heeft hiervoor een oplossing bedacht en brengt losse rubbers voor de ruitenwisser op de markt en die kun je online bestellen. Naar verwachting komen er meer leveranciers bij die het auto onderhoud goedkoper maken. Je moet echter wel een beetje handig zijn om het rubber te vervangen. Ben je dat niet dan raden wij je aan om gewoon nieuwe ruitenwisser te (laten) monteren. Een setje flatblades van Bosch kosten rond de 38,- Euro.

 

Zelf ruitenwissers vervangen

ruitenwisser-vervangenDe meeste ruitenwissers die je koopt bij een autospeciaalzaak waaronder Halfords of Brezan zijn universeel. Dit betekent dat ze op meerdere auto’s passen. Aan de achterkant van de verpakking staan vaak de modellen waarop de ruitenwissers passen. De lengte van de ruitenwisser is erg belangrijk en moet overeen komen met het origineel. Wanneer de maat afwijkt kan dit voor problemen zorgen. Een te lange ruitenwisser kan voorbij de ruit steken en de rand rondom de ruit raken. Een te korte ruitenwisser wist niet de hele ruit waardoor het zicht beperkt is. De ruitenwissers kun je ook eenvoudig opmeten met een meetlat en deze gegevens vergelijken met een nieuwe ruitenwisser. De handleiding zit in de verpakking dus daar moet je als het goed is wel uit komen. Ben je zelf niet handig, rijdt dan langs de dealer, de Kwik Fit of Profile. Uiteraard kan de universele garage je ook hierbij helpen.

 

Best geteste ruitenwissers

Er zijn een aantal goede ruitenwissers op de markt en een aantal slechte. Hieronder hebben wij een klein overzicht gemaakt welke goed- en slecht zijn en wat ze ongeveer kosten per set. De Bosch Aerotwin (flatblade) komt als beste uit de test en maakt streeploos schoon.

 

Goed

Bosch Aerotwin | 37,- Euro

SWF Visioflex | 45,- Euro

Valeo Silencio X | 43,- Euro

 

Matig

Champion Aerovantage | 27,- Euro

SWF Duotec+ | 36,- Euro

Amcar | 11,- Euro

 

Slecht

Halfords huismerk | 25,- Euro

NWB Neo Stream | 34,- Euro

Turbo Car Acc | 10,- Euro