Auto kopen

Een auto kopen, waar moet je op letten?

Een auto kopen hoort een beetje bij een auto verkopen omdat mensen die een auto verkopen vaak zelf weer een auto gaan kopen.

Maak een lijstje met je wensen

Maak een lijstje met al je wensen waar een auto aan moet voldoen. Niet alleen de kleur is belangrijk maar ook het model en de technische specificaties.

Wat voor model moet het gaan worden

auto kopen merkWil je een kleine auto, een coupe (2 deurs), een sedan (4 deurs), een hatchback (5 deurs) of toch liever een station wagon?

Waar ga je de auto voor gebruiken

Daarnaast is de vraag wat wil je met de auto gaan doen? Is hij bedoeld voor stadsritjes dus veel korte stukjes, alleen maar snelweg of een combinatie daarvan. Wil je er mee op vakantie en wil je er dan een caravan achter hebben. Wil je er een trekhaak op om anders een aanhangwagen te gebruiken?

Ontvang gratis en vrijblijvend een bod

 

Wat voor luxe wil je in je auto

luxe auto kopenKijk ook naar de praktische kant als je een nieuwe auto gaat kopen. Een auto koop je niet elke dag en je gaat er waarschijnlijk wel een tijdje mee doen. Wat miste je op je vorige auto en wat moet je nieuwe hebben? Denk aan veiligheid zoals ABS, Traction Control (ESP) en Airbags.

Er zijn ook praktische zaken zoals elektrische ramen, verstelbaar stuur, rembekrachtiging, stuurbekrachtiging, regensensor (automatische ruitenwisser), lichtsensor (automatische koplampen), centrale deurvergrendeling op afstand (afstand bedienbaar deurslot), stoelverwarming, lederen bekleding, elektrisch verstelbare stoelen, airco, navigatie, parkeersensoren of schuifdak.

ABS zorgt ervoor dat de wielen hun grip op de weg niet verliezen als er hard op de rem wordt getrapt.

Trackion Control / EPS voorkomt dat de wielen gaan spinnen (doordraaien) als ze geen grip hebben. Een must have voor in de winter. Waar een normale auto bij het wegtrekken met sneeuw moeite heeft doet een auto met deze optie het een stuk beter.

Airbags zijn luchtkussen die opgeblazen worden als er een aanrijding plaatsvindt. De airbags beschermen de inzittende.

Op welke brandstof moet de auto gaan rijden

Tijd om te gaan besparen? Nu kun je de stap nemen om over te stappen naar een zuinigere  of voordeligere brandstof. Benzine, Gas (LPG), Diesel, een Hybrid? of een alternatieve brandstof. Elke brandstof heeft zo zijn voor- en nadelen.

Wil je meer hier over weten, kijk dan op deze pagina die je uitgebreid vertelt over bijkomende kosten en de voor- en nadelen van verschillende type brandstoffen.

Op zoek gaan naar een auto

Eenmaal in je hoofd waar naar je kunt zoeken kan de tocht beginnen. De voorpret is vaak het leukst.
Je kunt direct naar een auto showroom gaan rijden of een (merk) garage. Verstandig is wel om van te voren je te oriënteren op internet. Wat is er te koop en wat kost het? Internet is een mooi middel om auto’s te vergelijken. Bijna alle autobedrijven hebben hun voorraad ook op internet staan.

Marktplaats en Gaspedaal zijn 2 goede sites waar je als eerst je zoektocht kunt starten.
Gaspedaal is een verzamelsite van allerlei autosites bij elkaar. De site verzamelt dus van meerdere sites zijn informatie. Het aanbod van de volgende sites wordt verzamelt op Gaspedaal: autotekoop, autowereld, autoscout24.nl, autotrader, autotrack, autokopen, autodealers, nederlandmobiel, handelsprijzen en gebruiktauto.

APK

auto kopen apkJe kunt op het rdw het kenteken invullen om de technische specificaties te achterhalen. Op het rdw staat onder andere het bouwjaar en wanneer de apk vervalt. Het laatste kan belangrijk zijn want je wilt niet plots voor onverwachte kosten staan. Een auto met een nieuwe apk is meer waard dan een auto met een apk die bijna is afgelopen of al verlopen is.

Technische staat

Neem iemand mee die verstand heeft van techniek. Vraag naar de onderhoudshistorie. Vraag naar de rekeningen welke kunnen aantonen welk onderhoud de auto heeft gehad en wanneer. Een onderhoudsbeurt en recente reparaties dragen bij aan de waarde en betrouwbaarheid van de auto.

banner-autoverkopen

Distributieriem

auto kopen distributieriemBelangrijk is om te weten of de auto een distributieriem of distributieketting heeft en wanneer deze voor het laatst is vervangen. Een distributieriem is een belangrijk onderdeel in het motorblok dat met een bepaalde interval vervangen dient te worden. Indien dit niet gedaan wordt kan de motor in de soep lopen met een zeer hoog kostenplaatje. Denk aan 1500,- Euro schade. Bij elke auto met een distributieriem zijn de intervallen weer verschillend. Een richtlijn is om de 5 jaar of om de 80.000 km.

Bij het vervangen van een distributieriem wordt vaak ook de waterpomp vervangen. Deze rolt bij veel auto’s met de riem mee. Als een waterpomp defect raakt moet de distributieriem opnieuw vervangen worden omdat men geen risico wilt lopen.

Een distributieketting is veel sterker dan een distributieriem. Deze hoeft niet zo vaak vervangen te worden als een distributieriem.

NAP

auto kopen nationale autopasNAP staat voor Nationale AutoPas welke registreert wat de kilometerstand is van de auto. Bij elke onderhoud dat door garages wordt gepleegd zet men de kilometerstand in de database van NAP.

Je kunt bij het NAP dus opvragen wat de kilometerstand is aan de hand van het kenteken en controleren of deze klopt. Een hoge kilometerstand verminderd de waarde van een auto. Dit kan een reden zijn om de kilometerstand terug te draaien en daarmee de waarde van de auto te verhogen.

Vanaf 2014 is het officieel verboden om tellerstanden terug te draaien.

Aankoopkeuring

auto kopen aankoopkeuringJe kunt een keuring laten uitvoeren welke de auto compleet checkt. Deze keuring wordt ook wel aankoopkeuring genoemd. Deze keuring is bedoeld om de koper te informeren wat er mankeert aan de gekeurde auto. Hier kan uit komen dat de auto in prima staat is maar ook dat er mankementen zijn of er aan zitten te komen.

Een aankoopkeuring is merkonafhankelijk en veel uitgebreider dan een APK keuring. Bij een APK wordt voornamelijk gelet op veiligheid zoals banden, remmen, verlichting, schokdempers, gordels, uitlaat en uitstoot. Bij een aankoopkeuring gaan ze veel verder waaronder er ook naar versnellingsbak, koppeling en het motorblok naar gekeken.

De prijs van een aankoopkeuring is afhankelijk van het merk en type auto. Je kunt een ANWB keuring al laten uitvoeren vanaf 159,- Euro. Het bedrag kan oplopen tot rond de 300,- Euro.

Je kunt uiteraard afspreken met de verkoper dat jij de kosten van de keuring voor je rekening neemt als er geen bijzondere dingen worden gevonden tijdens een keuring. Indien er wel verborgen gebreken zijn kun je de kosten van de keuring delen.

Voorbeeld van een aankoopkeuring kun je hier bekijken: http://www.anwb.nl/binaries/pdf/auto/kiezen-en-kopen/autokeuringen/voorbeeld-rapport-anwb-totaalkeuring.pdf

Auto Leasen

lease autoUiteraard kun je een auto kopen op afbetaling (lening) of in een keer voldoen. Afhankelijk van je budget kun je een auto kiezen.

Auto Lease is ook een optie. Een auto leasen wordt steeds populairder. Men kiest vaak voor private lease als het om privé leasen gaat. Een private lease constructie is vaak een compleet pakket wat best interessant kan zijn voor de particulier.

All inclusive

Wegenbelasting, verzekering, onderhoud én BTW zijn al in de prijs inbegrepen. Men hoeft dus alleen brandstof in de auto te doen en klaar is kees. Het voordeel is dat je van te voren een duidelijk kostenplaatje hebt en het lease termijn is kort. Het voordeel is dat je dan na 2 jaar weer een nieuw model uit kunt zoeken. Deze lease constructies zijn vaak vrij voordelig en gebaseerd op nieuwe auto’s waarbij er ook gekozen kan worden voor kleur en opties. Uiteraard tegen meerprijs.

Kilometers

Een ding wat je wel in de gaten moet houden zijn de kilometers die je rijdt. Bij het leasen van een auto geef je van te voren aan hoeveel kilometers je denk te gaan rijden. Standaard is als voorbeeld 1000KM per maand in het standaard lease bedrag inbegrepen. Wil je 1500KM per maand gaan rijden dan betaal je elke maand wat erbij. Dit spreek je van te voren dus af. Uit eindelijk gaat het er om hoeveel kilometers je hebt afgelegd in de totale lease periode. Zit je boven de afgesproken aantal kilometers dan komt er een kilometer vergoeding bovenop die je verschuldigd bent. Dit kan oplopen tot 10 cent er gereden kilometer.

Het voordeel

Je kunt dus een nieuwe auto rijden voor een vastgesteld maandbedrag. Je hebt geen omkijken naar onderhoud, verzekeringspremie of wegenbelasting. De kosten zijn vast dus je weet precies wat auto rijden kost. Hoe langer je least, hoe voordeliger je elke maand uit bent. Je betaald naast het leasebedrag alleen de brandstof kosten.

Het nadeel

Meer kilometers rijden dan vooraf afgesproken worden in rekening gebracht. Kortere lease periode is duurder.

Prijsvoorbeelden

peugeot107Peugeot 107
36 maanden – 12.000km p/j = 189 Euro p/m All incl.
24 maanden – 12.000km p/j = 209 Euro p/m All incl.
6.000km p/j extra = 10 Euro p/m

 

 

renault twingoRenault Twingo
36 maanden – 12.000km p/j = 199 Euro p/m All incl.
24 maanden – 12.000km p/j = 234 Euro p/m All incl.
6.000km p/j extra = 10 Euro p/m

 

 

kiarioKia Rio
36 maanden – 12.000km p/j = 269 Euro p/m All incl.
24 maanden – 12.000km p/j = 319 Euro p/m All incl.
6.000km p/j extra = 25 Euro p/m

 

 

vw-poloVolkswage Polo
36 maanden – 12.000km p/j = 289 Euro p/m All incl.
24 maanden – 12.000km p/j = 319 Euro p/m All incl.
6.000km p/j extra = 20 Euro p/m

 

Met All incl. wordt het volgende bedoeld: wegenbelasting, verzekering, onderhoud & autobanden. Er hoeft alleen maar brandstof in gegooid te worden. Denk aan het huren van een auto.

Laatste autotrends

De laatste autotrends kun je nalezen op autoweek.nl.

[starrater tpl=10]

auto-verkopen-advertentie

8 gedachten over “Auto kopen”

  1. Ik krijg volgend jaar eindelijk een auto van de zaak. Kan de mijne nu zelf verkopen en het geld lekker op de bank parkeren. En… een leuk kerstkadootje halen LOL

  2. ik koop liever een auto als dat ik hem ga leasen, stel je komt ineens zonder werk te zitten dan heb je wel een dure kostenpost, werk of geen werk. Je eigen auto kun je nog uit nood verkopen als je wat geld nodig hebt.

  3. Een auto leasen is lang zo’n gek nog niet. Dacht dat het alleen maar kon als bedrijf zijnde maar van private lease had ik nog niet eerder gehoord. Het heeft zeker zijn voordelen zoals een nieuwe auto rijden en geen afschrijving. Ik zie het meer als auto huren. In plaats van geld lenen en dat maandelijks terug betalen beter leasen.

  4. Iemand meenemen als je een auto gaat kopen is altijd slim om te doen. Je kunt elkaar aanvullen met vragen stellen. Neem wel iemand mee die verstand van auto’s heeft anders voegt het niet zo veel toe natuurlijk.

  5. Ik heb altijd zo’n hekel aan autoverkopers. Dat zijn 9 van de 10 keer gladde jongens die slijmen en doen alsof ze je vriend zijn. Brrrr.

  6. Auto leasen is wellicht ook heel interessant. Ik wil een nieuwe (nieuwere) auto dan dat ik nu heb. Nu rijd ik in een Renault Clio en die heeft nogal wat problemen. Daarom wil ik hem verkopen. Nu ben ik aan het onderzoeken hoe ik hem het beste kan verkopen en wat ik terug ga kopen of leasen. Een auto verkopen met problemen kan op marktplaats maar daar kun je rekenen op gezeik aan de deur en als je alles eerlijk verteld dan krijg je er geen drol voor terug. Dillemma dus. Hier ga ik nog even over nadenken.

    Inruilen zou misschien een optie kunnen zijn maar ik ben er eigenlijk wel over uit dat ik een private lease wil aangaan. Voor dat geld kun je heel goedkoop als particulier autorijden zonder de risico’s te dragen of in een keer veel geld te hoeven neerleggen. Geen hoge garagekosten want onderhoud en reparatie zit bij de prijs in. Ook de verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen. De leaseprijs + brandstof zijn de enige kosten. Zelf zit ik nu naar een Toyota Yaris te kijken voor 275 Euro per maand. Dan heb je wel een gloednieuwe auto 🙂

    Iemand nog tips hoe ik het beste mijn Renault Clio kan verkopen? Hij is van 2007 met 118.000 op de teller. Problemen zijn: elektrische raam bestuurder werkt niet, wiel lager maakt lawaai, af en toe slaat hij niet aan bij het starten en op de snelweg bij 120km/pu gaat het airbaglampje branden.

  7. Let op. De all in one prijzen gaan uit van gemiddelden. Voor ieder type auto wordt een ander gemiddelde genomen voor onderhoud en extra garantie na b.v. 2 jaar. Het bedrag voor onderhoud, garantie wordt in de all in one prijzen doorberekend. Door een restwaarde te kiezen valt het maandbedrag mee. Domme mensen trappen daar dan in. Na 4 jaar als de auto 40% van je aanschafprijs is, moet je als je pech hebt 30% van diezelde prijs als slotsom betalen…… lekker…

  8. Ik ben me wel een beetje aan het oriënteren voor een nieuwe/2de hands auto. Dat privé lease klinkt ook heel interessant. Garagekosten maak je eerder met een 2de hands auto en nu een lening te nemen voor een nieuwe auto is ook weer zo wat. Daarom is dat privé lease vergeleken met een lening/garage kosten wel erg interessant. Bedankt voor de informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *