Iedere auto, moet vroeg of laat een keuring ondergaan. Deze keuring heet de APK keuring. APK staat voor Auto Periodieke keuring. Wanneer de auto gekeurd moet worden is afhankelijk van enkele factoren.
Wanneer voor het eerst keuren
Een nieuwe auto op benzine hoeft bijvoorbeeld de eerste 4 jaar niet gekeurd te worden. Na deze 4 jaar moet de auto 2 maal gekeurd worden in de komende 4 jaar met een interval van 2 jaar. Wanneer de auto 8 jaar is geworden, moet er jaarlijks een APK keuring worden ondergaan.
Voor een auto op diesel of gas (LPG) is de regel net iets anders. Bij een nieuwe auto op gas/lpg hoeft de auto de eerste 3 jaar niet gekeurd te worden. Daarna gaat de jaarlijkse APK keuring meteen in werking. Als de auto 4 jaar oud is moet er dus een nieuwe keuring worden ondergaan.
Wat wordt er gecontroleerd
De APK keuring is er om ervoor te zorgen dat auto’s voldoen aan de wettelijke eisen. Niet alleen op gebied van veiligheid maar ook op gebied van milieu. Een te hoge co2 uitstoot is bijvoorbeeld niet toegestaan. Bij iedere keuring wordt de auto onderworpen aan verschillende controles. Zo worden spiegels, de voorruit, de uitlaat, de uitstoot, de banden, de remmen, de gordels, de verlichting, de wielophanging, de deurvergrendeling en vele andere punten streng gecontroleerd. Zijn er een of meerdere punten niet in orde, dan wordt de auto afgekeurd. De zaken moeten eerst hersteld worden voordat de auto opnieuw gekeurd kan worden en een herkeuring kan ondergaan.
Prijs van een APK keuring
De prijs van een APK keuring is per garagebedrijf verschillend. Ook het type brandstof speelt hierin een rol. Een diesel is over het algemeen iets duurder. Een APK keuring kan al vanaf 19,- euro. Vaak verdient men hiermee de arbeidsloon niet terug, maar in veel gevallen wordt dit gecompenseerd door de eventuele reparaties die uitgevoerd moeten worden. Vaak laat men de zaken bij hetzelfde bedrijf herstellen. Een onafhankelijk keuringsstation rekent doorgaans een hoger bedrag en repareert zelf niet.
Afgekeurd, wat nu?
Is de auto afgekeurd, dan mag je er in principe niet meer mee rijden. Zou je dat wel doen, dan riskeer je een boete. De RDW kan precies zien in hun systeem welke auto’s niet meer voorzien zijn van een geldige keuring en kan een sanctie opleggen. Rijd je rond met een auto met een verlopen keuring en raakt je betrokken bij een aanrijding, dan kan het zelfs zo wezen dat de verzekering niet uitkeert. De keuring is namelijk wettelijk verplicht. Is je auto niet door de keuring heen gekomen, dan kun je 2 dingen doen. Je kunt de auto laten repareren en hem vervolgens laten herkeuren, of je verkoopt hem. Een auto verkopen zonder APK kan soms lastig zijn. Veel particulieren zitten niet te wachten op een dergelijke auto. Vaak zijn er hoge kosten in het spel, en dat is de reden dat men de auto verkoopt. Autobedrijven daarentegen willen de auto’s best overkopen. Je kunt dus prima je auto verkopen aan een autobedrijf. Aangezien je niet meer met de auto mag rijden is een auto opkoper of autoveiling ook een oplossing. Deze komen je auto dan halen en jij bent er vanaf.
Wanneer moet mijn auto gekeurd worden
Op de website van de RDW kun je eenvoudig zien, door je kenteken in te vullen, wanneer de keuringsdatum is. Bovendien krijg je een kennisgeving van de RDW dat je auto weer een nieuwe APK keuring moet ondergaan. Wil je zelf checken wanneer dat is? Kijk dan op deze site: https://ovi.rdw.nl/
Handig om te weten waarop ik op moet letten bij een apk-keuring. Binnenkort moet ik voor het eerst mijn auto laten keuren, maar ik weet niet precies waar ik op moet letten. Fijn om te lezen dat de keuring niet duur hoeft te zijn. Ik vind het goed om te lezen dat de keuringen worden gedaan vanwege de veiligheid en het milieu.