Wat is slim en niet slim om te doen bij vriesweer? Op deze pagina lees je een aantal tips die je kunnen helpen om sneller veilig de weg op te kunnen. Hoe maak je de ruiten het beste ijsvrij, hoe open je de deuren het snelst, en hoe kun je de auto het beste starten.
Deuren die niet open willen
Tijdens de wintermaanden, wanneer het hard heeft gevroren, wil een autodeur soms niet open. Het kan zijn dat het slot bevroren is en je de sleutel niet omgedraaid krijgt. Het kan ook zijn dat de deur wel van het slot af wil, maar dat de deurrubber zijn vastgevroren.
Sloten kun je met een slotontdooier vaak open krijgen. Zorg dat je de slotontdooier niet in de auto bewaard, want als de deur niet open wilt, dan heb je daar niets aan. De sleutel verwarmen met een aansteker kan ook soms helpen.
Trek vooral niet hard aan de deur wanneer het deurrubber zit vastgevroren. Daarmee kun je de rubbers kapot trekken. Wat kun je wel doen? Daar zijn een aantal oplossingen voor. Heb je een verlengsnoer en een föhn dan kun je de kieren van de deur verwarmen. Vaak wil de deur dan wel open. Een makkelijkere oplossing is de ruitontdooier te gebruiken. Deze spray spuit je normaal gesproken op de ruiten om ze snel ijsvrij te krijgen. Dit middel kun je ook in de kieren spuiten. Na 1 minuten inwerken open je vaak gemakkelijk de deur.
Tip: Smeer de deurrubbers in met talkpoeder of vaseline. Hierdoor vriezen ze niet meer aan elkaar vast. Rubbervet is ook een oplossing.
Tip: Deursloten kun je beschermen door iets over de slotopening heen te plakken. Ook grafietpoeder in de sloten doen helpt.
Bevroren ruiten/krabben
Autoruiten vrij maken van ijs kun je het beste met een ijskrabber of ruitontdooier spray. Gebruik vooral geen warm water. Hierdoor kan namelijk de voorruit kapot gaan. Een brede krabber werkt vaak het snelst. Iets wat vaak voorkomt is dat ruitenwisser vastgevroren zitten aan de voorruit. Probeer ze vooral niet los te trekken omdat het rubber dan kapot gaat. Een kapot rubber veroorzaakt strepen tijdens het wissen. De avond van te voren kun je tussen de ruit en het wisserblad een kurk plaatsen. Hierdoor wordt voorkomen dat ze aanvriezen. Probeer de ruiten altijd zo veel mogelijk ijsvrij te maken. Ga je de ruiten wissen wanneer er ijs op zit dan raken de ruitenwisser ook beschadigd. Probeer in de winter altijd antivries ruitenwisservloeistof.
Tip: Door een gesneden aardappel over de ruiten te wrijven, vriezen ze minder snel aan. Er is ook een speciale spray verkrijgbaar bij de autospeciaalzaak waardoor ruiten niet aanvriezen.
Startproblemen
In de winter is de accu van de auto op zijn zwakste punt. Dit komt niet alleen door de lage temperaturen maar ook omdat je meer elektriciteit verbruikt en daardoor de accu vaak niet maximaal kunt opladen. Achterruitverwarming, stoelverwarming, standkachel, verlichting en ruitenwissers kosten allemaal veel stroom.
Wil de motor niet starten. Probeer dan de accu even tijd te geven om bij te komen. Je kunt beter een aantal korte startpogingen doen met wat tijd ertussen dan enkele lange. De kans dat je de auto gestart krijgt is namelijk een stuk groter.
Gebruik geen handrem
Een handrem gebruiken in de winter is een slecht idee. Deze kan namelijk vast gaan zitten waardoor de wielen op de rem blijven staan. Daardoor kun je dus niet wegrijden. Zet de auto in de 1e of 2e versnelling in plaats van de handrem.
De juiste banden
Tijdens de winterperiode is het aan te raden om winterbanden te gebruiken. Winterbanden hebben nut bij temperaturen lager dan 7 graden. Het rubber bij normale autobanden wordt juist hard en daardoor neemt het contact met het wegdek juist af. Winterbanden hebben bovendien een ander profiel waardoor ze water en sneeuw beter kunnen afvoeren. Je remweg wordt korter en dat levert je meer veiligheid op.
handige info, van dat starten wist ik niet