Zoals in veel sectoren het geval is, zijn in de autosector ook oplichters actief. Hier kun je mee te maken krijgen wanneer u uw auto gaat verkopen.
Oplichterij kan in verschillenden vormen voorkomen. Zo kunt u betaald worden met vals geld, kan de auto gestolen worden tijdens een proefrit, en kunnen er onderdelen tijdens de proefrit worden verwisseld zonder dat u het opmerkt. Hoe je de oplichters kunt herkennen en waar je rekening mee moet houden, leest u in dit artikel.
Betalen met vals geld
Een van de meest voorkomende oplichting trucs is betalen met vals geld. Vaak kom je er enige tijd later pas achter wanneer je het geld wilt uitgeven. In de meeste gevallen heb je ook geen informatie van de koper behalve misschien een email adres.
Krijg je te maken met een kopers die de auto zonder proefrit of inspectie direct wil kopen, dan moet je op je hoedde zijn. Ook wanneer een koper meer geld wilt betalen dan de vraagprijs is, moet je goed opletten want vaak klopt er dan iets niet. Accepteer geen buitenlandse cheques of Paypal betalingen. Maak je gebruik van een bankoverschrijving? Wacht dan totdat het bedrag daadwerkelijk op je rekening staat. Er zijn oplichters actief welke een speciale app hebben ontwikkeld waarbij het echt lijkt dat ze het bedrag hebben overgeschreven. Pas als het bij jou op de bank staat heb jij het geld en niet eerder.
Auto gestolen tijdens proefrit
Er zijn oplichters die je auto stelen tijdens een proefrit. De kentekenplaten worden verwijderd en de auto wordt op transport gezet of verstopt in een garagebox. De auto wordt dan illegaal geëxporteerd naar het buitenland waar hij in de meeste gevallen voor onderdelen dient. Je ziet de kopers, en de auto, dus nooit meer terug. Ga daarom altijd mee met een proefrit, en vraag of de persoon in kwestie ook een rijbewijs kan tonen.
Onderdelen gestolen tijdens proefrit
Wat ook vaak voorkomt is dat er dure onderdelen worden gestolen van de auto. Sommige auto onderdelen kunnen vele honderden euro’s kosten. Een goedkope manier om aan onderdelen te komen is zo’n zelfde auto vinden waarbij je het in een kwartiertje (tijdens een proefrit) kunt verwisselen. De potentiële koper brengt de auto terug omdat hij niet bevalt of dat er ineens een storing is opgedoken. Om dit te voorkomen ga je altijd mee met de proefrit en anders niet.
Veilig je auto verkopen
Er zijn ook manieren om veilig je auto te verkopen. Denk maar aan inruilen of een autoveiling. Bij inruilen weet je vooraf met wie je te maken hebt. Inruilen is echter niet altijd mogelijk. Wil je geen auto terugkopen, dan valt deze optie snel af. Een autoveiling is in principe ook betrouwbaar, mits je eentje kiest die samenwerkt met alleen RDW erkende autobedrijven. In de meeste gevallen levert je auto ook meer op via een autoveiling dan bij inruil.
Succes met het veilig verkopen van je auto!