De winter komt er weer aan en je wil uiteraard voorbereid zijn op slecht weer. Goede ruitenwisservloeistof is een must! Goed zicht door de voorruit is erg belangrijk van het gaat om je veiligheid. Niet alleen om je eigen veiligheid maar ook die van anderen. Een schone voorruit heeft dus een hoge prioriteit.
Antivries Ruitenwisservloeistof
Je hebt 2 type ruitenwisservloeistoffen. Het ene type gebruik je in de winter en de andere buiten de winter wanneer de temperaturen boven 0 graden Celsius zijn.
- Type 1 = antivries (geschikt voor de winter)
- Type 2 = normale (geschikt voor de zomer)
Welke kleur vloeistof moet ik hebben
Type 1 – Antivries ruitenwisservloeistof herken je aan de blauwe kleur. Deze variant is bestand tegen zeer lage temperaturen en bevriest dus niet als het buiten vriest. Heel belangrijk dus.
Type 2 – De normale ruitenwisservloeistof herken je aan de gele of roze kleur. Deze is niet bestand tegen zeer lage temperaturen onder het vriespunt.
Wanneer de temperaturen rond het vriespunt komen dan is het tijd om de ruitenwisservloeistof die nog aanwezig is op te maken en deze bij te vullen met een antivries.
Ruitenwisservloeistof vervangen door antivries
Het opmaken kan eenvoudig door de auto op contact te zetten en de sproeifunctie net zo lang in te houden totdat de vloeistof op is. Vul het vloeistofreservoir met de nieuwe blauwe antivries vloeistof en sproei vervolgens 5 seconde lang de ruit met de nieuwe vloeistof. Zodoende zijn meteen alle leidingen gereinigd en ben je klaar voor de winter.
Waarom geen normale ruitenwisservloeistof gebruiken in de winter
Deze vloeistof kan bevriezen in de winter waardoor het reservoir, de leidingen en de sproeikoppen kunnen gaan bevriezen. Het resultaat is dat er geen vloeistof uit de sproeikoppen komt en dus geen ruitenwisservloeistof op je ruit om deze te reinigen.
Antivries gebruiken in de zomer
Uiteraard kun je probleemloos het antivries ruitenwisservloeistof gebruiken in de zomer. De zomervariant welke vaak geel of roze gekleurd is, heeft een oplosmiddel erin zitten welke aanslag van de bomen en dode insecten makkelijker verwijderd. In de zomer kun je in feite dus alle kleuren vloeistoffen gebruiken.
Do’s en Dont’s
DO: Controleer of je de juiste vloeistof in het reservoir hebt zitten
DO: Check of je ruitenwisser streeploos de ruit schoon maakt
DONT: Vul het reservoir nooit bij met kraanwater
Ruitenwisser vloeistof test
Enige tijd geleden is er door Tros Radar een test uitgevoerd welke uitwijst welke ruitenwisservloeistof het beste is. Je kunt namelijk het antivries middel bij allerlei winkels kopen waaronder supermarkten, drogisterijen, autospeciaalzaken en tankstations. Welke vloeistof is nou het beste en wat kosten ze?
Op nummer 1: Kruidvat huismerk
De ruitenwisservloeistof van het Kruidvat is als beste getest. Per liter kost deze 1,25 Euro en bevriest pas bij -27 graden Celcius.
Op nummer 2: Kwiktfit huismerk
De ruitenwisservloeistof van de Kwik Fit komt als 2de beste uit de test. Een liter kost even duur als die bij het Kruidvat en komt op 1,25 Euro. Het Kwik Fit huismerk scoort uitmuntend op de strepentest. Tevens is deze bestand tegen een temperatuur van -25 graden Ceclius.
Op nummer 3: Hema
De Hema antivries ruitenwisservloeistof is de duurste met 1,60 Euro per liter en tevens de minst goede. In de krabtest scoort hij wel goed maar reinigt de ruit minder goed. Daarnaast heb je meer kans op strepen. De Hema vloeistof is bestand tegen -25 graden Celcius.
TIP: Zijn je ruitenwissers in goede conditie dan is even een bezoekje brengen aan het Kruidvat de meest logische keuze. Wanneer je ruitenwissers op zijn en je hebt nieuwe vloeistof nodig, dan is een bezoekje aan de Kwik Fit wellicht een slimme keuze. Voor zo’n 35,- Euro heb je een nieuwe set ruitenwissers op de auto en is je reservoir bijgevuld. De montage is gratis.
Goede ruitenwissers
Zorg ervoor dat je goede ruitenwissers op de auto hebt zitten. Gaan de ruitenwissers herrie maken of laten ze strepen achter? Vervang ze dan meteen. In de koude maanden regent het vaker en is het donker buiten. Goed zicht is daardoor extra belangrijk. Een fietser zonder licht zie je simpelweg een stuk later of niet wanneer de ruitenwisser hun werk niet goed doen.
Bespaar niet op ruitenwissers. Dit hoort bij het reguliere onderhoud en zal bij elke APK keuring grondig worden getest.