Wie naar het buitenland gaat met de auto krijgt te maken met andere regels. Zo moet je voor sommige landen een milieusticker hebben en voor sommige landen een vignet, ook al ben je op doorreis en rijdt je slechts door het land heen.
De vignetten zijn een vorm van toeristenbelasting/wegenbelasting/milieubelasting. Wie met zijn auto zich in een land begeeft waar deze regels van toepassing zijn, moet aan deze eisen voldoen. Heb je bijvoorbeeld geen vignet dan riskeer je een boete die flink kan oplopen.
Duitsland
Duitsland kent de milieusticker welke in bepaalde delen van Duitsland verplicht is. De milieusticker is geeft aan hoe schoon de verbranding van de auto is. Deze wordt met kleuren aangeduid (rood/geel/groen) en moet op voorruit geplakt worden. De kleur rood staat voor een vervuilende auto en de kleur groen staat voor een schone auto.
Met name de grote steden waaronder Berlijn kent een milieuzone (umweltzone) waar je dus niet met een vervuilende auto mag rijden. Op de borden langs de weg is te zien welke kleuren sticker zijn toegestaan in de zone. Als eerst wordt er een Umwelt zone aangegeven met daarbij de toegestane kleuren welke als ‘Frei’ worden gemarkeerd.
Welke auto krijgt welke sticker?
- Auto’s met een bouwjaar voor 31-12-2000 krijgen automatisch een rode sticker.
- Auto’s vanaf bouwjaar 1-1-2001 t/m 31-12-2005 krijgen een gele sticker tenzij de motor voldoet aan de Euro-4 emissieklasse.
- Auto’s vanaf 1-1-2006 krijgen een groene sticker.
De milieusticker kun je online kopen vanaf zo’n 12,50 euro. Ga je een zone in en heb je geen sticker dan kun je een boete van 40,- euro krijgen.
Oostenrijk
Wie door Oostenrijk heen wilt rijden moet een zogeheten vignet aanschaffen. Dit kan online maar ook bij de grensovergang. Aangezien er soms een flinke rij kan staan bij de grensovergang kun je maar beter zorgen dat je hem online geregeld hebt.
Een vignet voor Oostenrijk koop je met een bepaalde geldigheid van 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Houdt er rekening mee dat je vaak ook weer terug moet en pas daar je keuze op aan.
Wat kost een vignet voor Oostenrijk
- 10 dagen kost 11,45 euro
- 2 maanden kost 27,75 euro
- 1 jaar kost 85,65 euro
Zwitserland
Wie door of naar Zwitserland reist moet in het bezit zijn van een vignet welke overigens op alle snelwegen verplicht is. De vignet voor Zwitserland is een sticker die je op je ruit plakt. Reis je met een aanhangwagen dan moet die ook worden voorzien van een vignet. Geen vignet betekend dat je een boete riskeert van 110 euro. Het vignet zelf is een stuk minder duur en kost voor 1 jaar 35,95. Deze kun je online kopen of bij de grensovergang waar je overigens in de rij kunt aansluiten, dus wie tijd wilt besparen besteld hem via het internet.
Tsjechië
Net als in Duitsland en Oostenrijk is in Tsjechië een tolvignet ook verplicht echter zijn caravans en aanhangwagens wel vrijgesteld van de tolheffing. Het tolvignet van Tsjechië bestaat uit 2 delen waarvan je 1 deel op de voorruit plakt en het andere deel samen met je autopapieren bewaard. Net als Oostenrijk kun je voor 3 geldigheidperiodes kiezen.
Wat kost een vignet voor Tsjechië
- 10 dagen kost 13 euro
- 1 maand kost 18 euro
- 1 jaar kost 62 euro
Bulgarije
In heel Bulgarije is een tolvignet verplicht. Voor de Bulgaren zelf is dit een alternatief voor de wegenbelasting. Het tolvignet moet op de voorruit worden geplakt en kan net als bij de meeste andere landen online gekocht worden of bij de grensovergang. Bulgarije biedt 3 geldigheidsperiodes.
Wat kost een tolvignet voor Bulgarije
- 7 dagen kost 5 euro
- 1 maand kost 13 euro
- 1 jaar kost 34 euro
Roemenië
Sinds 2010 kent Roemenië geen vignetten meer maar gaat alles elektronisch. Je moet dus vooraf bij een postkantoor, tankstation of grensovergang je elektronische vignet al hebben aangekocht. In Roemenië hangen camera’s langs de weg welke je kenteken registreren en op die manier kan er gecontroleerd worden of je de ‘wegenbelasting’ hebt betaald. Boetes kunnen oplopen tot 1000 euro voor wie zich meerdere malen begeeft op het wegennet zonder te hebben betaald.
Wat kost elektronische wegenbelasting Roemenië
- 7 dagen kost 3 euro
- 30 dagen kost 7 euro
- 90 dagen kost 13 euro
- 1 jaar kost 28 euro
Roemenië kent overigens ook tolbruggen en toltunnels waar overigens extra tol wordt geheven.
Overige landen
In veel landen wordt er tol geheven maar is dat vaak voor een bepaald aantal wegen waar je ter plaatse kunt betalen. Frankrijk kent tegenwoordig de Tolbadge. Dit is een slim kastje die je vooraf kunt aanschaffen en welke aan je bankrekening is gekoppeld. Je hoeft hiermee niet meer in de rij te gaan staan bij een tolpoortje maar kunt een andere poortje gekenmerkt met een oranje letter T gebruiken. Deze is voorzien van een automatische slagboom en zal je veel tijd besparen. De Tolbadge communiceert met de apparatuur bij de tolpoortjes en schrijft aan het einde van de maand het bedrag van je rekening af. De Tolbadge zelf kost 7,50 euro als je een ANWB lid bent. Anders betaal je 11,- euro hiervoor.
Ook in Portugal werken ze al met poortjes boven de weg die electronisch registreren. Boven een aantal grote wegen, zogenaamde skut-wegen. Heel onhandig voor buitenlanders als je het niet weet en dus niet iets regelt van tevoren.
de BMW is niet uit 1986 maar uit 1996
Ik rij een BMW 318I met een 3g lpg installatie uit 1986 en heb een groene millieusticker voor Duitsland dus dat auto’s vanaf 2001 een rode sticker krijgen klot ook niet
Ik zie 4 november 2014 boven het artikel staan, maar de informatie over de milieusticker voor Duitsland is toch wat verouderd. De boete is namelijk al verhoogd naar €80 in plaats van €40. Ook wordt de rode sticker niet meer uitgegeven, want er is geen stad in Duitsland die deze sticker nog accepteert. De kaart is tenslotte ook verouderd, want in alle steden die erop staan moet je nu een groene milieusticker hebben.