Auto verkopen tips

Wil je een auto verkopen? Dan zit je op de site van Tips auto verkopen goed! Wij geven je meer dan ✅ 20 Gratis tips die je gegarandeerd succes opleveren! Sneller verkopen voor meer geld, wie wil dat nou niet? Veel tips zijn eenvoudig en snel op te volgen, dus heel veel tijd hoeft het je niet eens te kosten!

Al meer dan 8279 auto's verkocht. 84% van de aanmeldingen krijgt een goed bod.

Ontvang gratis een vrijblijvend bod


Online je Auto verkopen

Online je auto verkopen, oftewel verkopen via internet is een van de meest gebruikte verkoopmethodes vandaag de dag. Het is snel, eenvoudig, en je hoeft er praktisch de deur niet voor uit. Zeker wanneer je er de tijd voor neemt en de tijd hebt, dan kun je een goede prijs realiseren. Er zijn verschillende online verkoop methodes die je kunt toepassen voor de verkoop van je auto. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie site zoals Marktplaats, of een autoveiling. Wat de verschillen allemaal zijn, en de voor- en nadelen, gaan we je allemaal uitleggen op deze website! Maar als eerst gaan we je een aantal tips geven die sowieso de verkoop versnellen en het gedoe vergemakkelijken!

 

Auto verkopen met nieuwe APK keuring, kan dat helpen?

auto verkopen apk keuringJa, een nieuwe APK keuring kan zeker helpen bij het verkopen van een auto. Een auto verkopen gaat een stuk makkelijker en sneller wanneer er een nieuwe APK op zit. Het geeft de koper meer vertrouwen, en zo weet de koper ook meteen dat de auto het komende jaar niet gekeurd hoeft te worden waarmee tegelijkertijd onverwachte kosten tot een minimum worden geminimaliseerd.

⭐TIP: Mocht je de auto verkopen via een advertentiesite zoals Marktplaats of Speurders, zet dan in je advertentietitel dat de auto een nieuwe APK heeft!

 

Wist je dat je 2 extra maanden APK kunt krijgen?

Indien de auto meer dan 2 maanden voor het aflopen van de APK opnieuw gekeurd wordt, dan komen er 2 maanden APK bij! Zo kun je dus een auto aanbieden met 14 APK in plaats van 12 maanden.

Voorbeeld: de APK verloopt op 30-03-2020 en je laat de auto keuren op 30-01-2019, dan krijg je er 2 maanden bij en dat betekent 14 maanden APK. Dat is dus een sterk verkoop argument!

Weet je niet zeker of de auto wel door de APK heen komt of twijfel je aan de mogelijk kosten? Doe dan een voor-keuring. Laat een garage de auto controleren op de APK punten.  Zo weet je precies wat er aan de hand kan zijn en dit eventueel melden bij de verkoop.
Je kunt ook afspreken met de garage dat de auto onder een bepaalde prijs alsnog gemaakt mag worden en vervolgens de echt APK er op. Zo weet je wel van te voren waar je aan toe bent. Op deze website kun je meer lezen over een apk keuring.


Auto laten keuren voordat je hem verkoopt slim?

Een auto laten keuren voordat je hem verkoopt kan een slimme zet zijn. Het hangt van de waarde van je auto af, en van de kosten van de beurt. Het je een auto die 1250 euro waard is en de beurt kost je 400 euro dan is het niet slim om de auto een beurt te geven voordat je hem verkoopt. Is de auto daarentegen 6000 euro waard, dan kan een beurt je een extra voordeel bieden. Een auto verkopen met een recentelijke onderhoudsbeurt erop gaat een stuk makkelijker in het algemeen.

Tip: Combineer een onderhoudsbeurt met een APK, dit kan geld uitsparen. Een auto met een nieuwe APK en onderhoudsbeurt is natuurlijk helemaal positief bij het verkopen van een auto.


Moet je de vloeistoffen nog even checken?

auto verkopen vloeistof peilHet word iedere automobilist aangeraden om zo nu en dan het vloeistof niveau te peilen. Zo weet je hoe het gesteld staat met de auto, en mocht er onverhoopt een sensor kapot zijn, dan heb je dat op tijd in de gaten. Niet alle auto’s hebben overigens sensoren voor alle vloeistoffen. Ga maar eens na… heeft jouw auto wel eens aangegeven dat de ruitenwisservloeistof op is?

Controleer zelf alle vloeistof, eventueel met behulp van het onderhoudsboekje. Het zou vervelend zijn dat je ruitenwisservloeistof net op is, en dat de potentiële koper je ruitenwissers gaat testen en er geen vloeistof uitkomt. Hij heeft dan onmiddellijk het idee dat het slecht gesteld staat met het onderhoud, en dat gevoel neem je niet meer weg.

 

►Bij veel auto’s zijn de vloeistof-vulpunten gekenmerkt met de kleur geel.

TIP: Controleer de volgende vloeistoffen en raadpleeg indien nodig het onderhoudsboekje/gebruiksaanwijzing van de auto.

 • Motorolie peil (doe dit bij een koude motor)
 • Remvloeistof
 • Koelvloeistof
 • Stuurbekrachtigingsvloeistof
 • Ruitenwisservloeistof

 

Technische problemen verhelpen

Laat technische problemen oplossen voordat je de auto verkoopt. Je wilt immers niet dat de koper bij je terug komt om verhaal te halen. Wees in geval van een mankement duidelijk naar de koper én in je advertentie. Stel het liefst nog een verkoopcontract op waarin je eventuele gebreken opneemt. Zo voorkom je gezeur aan de deur.

Indien er storingslampjes branden in het dashboard kun je deze laten uitlezen en soms resetten. Je weet meteen of er een probleem is en hoe je deze kunt oplossen. Lees hier meer over kapotte autolampjes.

TIP: Technische problemen kun je soms ook zelf goedkoop oplossen. Google eens rond want voor veel problemen vind je gemakkelijk het antwoord.

 

 

Auto verkopen met onderhoudsgeschiedenis

Ga je de auto verkopen dan is het slim om de onderhoudsgeschiedenis bij de hand te hebben. Concreet betekent het dat je alle rekeningen verzamelt die met de auto te maken hebben. Hiermee kan worden laten zien welke onderdelen vervangen zijn en dus op kort termijn niet opnieuw defect zullen raken.

De distributieriem is een erg belangrijk onderdeel in de auto. Niet alle auto’s hebben een distributieriem maar soms ook een distributieketting. Een distributieriem heeft onderhoud nodig.

De intervallen voor het vervangen zijn op internet terug te vinden en staan in het onderhoudsboekje. Vaak worden er ook spanrollen, meelooprollen en een waterpomp vervangen bij deze ingreep. In veel gevallen plaatst de garage een sticker onder de motorkap met een kilometerstand en datum. Tevens hoort er in het onderhoudsboekje een aantekening gemaakt te worden.

Vaak moet de distributieriem om de 5 jaar vervangen worden of bij een kilometerstand welke door de fabrikant is bepaald. Voor de meeste auto’s ligt dit tussen de 60.000 en 120.000 KM.

TIP: Zet de vervang datum (en eventueel de vervangen onderdelen) in de advertentie.


banner-autoverkopen

Werkende Airco heeft meerwaarde bij verkoop

Een werkende airco heeft zeker meerwaarde bij de autoverkoop. Tegenwoordig zijn er steeds meer auto’s met een airco. Toch zijn er een hoop die niet optimaal functioneren. Dit komt omdat men vaak denkt dat de kosten erg hoog zullen zijn om dit weer te herstellen. Een auto verkopen met een kapotte airco kan best wat impact hebben op de prijs. De koper weet immers niet wat er precies kapot is. Is het een kwestie van bijvullen, dat bij de gemiddelde garage 70 euro kost, of is het de aircopomp van 800 euro? Laat je airco checken wanneer deze niet goed werkt, en hem eventueel weer bijvullen, wat normaal gesproken iedere 3 jaar toch moet gebeuren.

TIP: Bewaar de rekening als bewijs voor de nieuwe eigenaar!

 

Welke autopapieren heb je nodig om een auto te verkopen?

Om een auto te verkopen heb je de volgende autopapieren nodig: het kentekenbewijs nodig.

Het kentekenbewijs bestaat uit:

 • Kentekenbewijs deel 1A : Voertuigbewijs : Hierop staan de gegevens van de auto zoals
  Kenteken, Merk, Model, Brandstof en Chassisnummer
 • Kentekenbewijs deel 1B : Tenaamstellingsbewijs : Hierop vind je de gegevens terug van de eigenaar zoals Naam, Adres en Geboortedatum
 • Kentekenbewijs deel 2 : Overschrijvingsbewijs : Hiermee schrijf je de auto over op een andere naam

auto verkopen kenteken papierenVroeger (2004) was er ook een deel 3. Je had toen deel 1, 2 en 3. Deel 3 is nu vervallen en deel 1 is opgesplitst in deel 1A en deel 1B.

Ben je een van deze papieren kwijt dan kun je die opnieuw aanvragen op de website van het RDW. De kosten voor deel 1 of deel 2 zijn 31,- Euro.

Om een auto over te schrijven heb je dus een overschrijvingsbewijs nodig én een tenaamstellings. De tenaamstelling wordt ongeldig gemaakt (vrijwaring) en er wordt een nieuwe afgegeven op naam van de nieuwe eigenaar.

Zoek van te voren uit waar een auto kan worden overgeschreven. Dit is wel zo makkelijk.
Dit is te vinden op de website van Postnl. Volg de link auto overschrijven en klik op postkantoor of businesspoint en vink vervolgens auto overschrijven aan.

Let op: de auto verkopen kan alleen wanneer je alle autopapieren in bezit hebt!

 

Heeft NAP toegevoegde waarde bij de verkoop?

N.A.P. Staat voor Nationale Auto Pas. De NAP is een stichting welke de kilometerstanden registreert. Deze stichting krijgt de informatie van de garage waar de auto in onderhoud is geweest. Een NAP rapport toont aan dat de kilometerstand origineel is. Er is op de website van autopas.nl een NAP check uit te voeren welke gebruikt kan worden voor de verkoop.


 

Schoonmaken onder de motorkap

auto verkopen motorkapMaak de auto schoon onder de motorkap. Onder de motorkap zitten, in de buurt van de ruitenwisser-armen, de ventilatie-openingen voor de ventilatie binnen in de auto.
Hier liggen vaak bladeren in van bomen. Haal deze weg. Dit staat niet alleen netter maar zorgt ook voor meer ventilatie in de auto en wellicht voorkomt het geurtjes. Bladeren op deze plek kan overigens ook voor vervelende problemen zorgen zoals water (lekkage) op plekken waar je het zeker niet wilt hebben. Het kan namelijk ook voor storingen en defecten zorgen.auto verkopen smudge

Controleer tevens of er geen mayonaise (sludge of smudge) onder de (motor)oliedop zit. Bij auto’s die
veel korte ritjes afleggen ontstaat er een mayonaise-achtige substantie. Dit ontstaat doordat olie en condenswater gaan mengen. Zolang het niveau van de koelvloeistof gewoon op peil is kan het geen kwaad. Haal de mayonaise weg om te voorkomen dat een koper op dit punt wil gaan afdingen.


Hoe maak je een auto schoon aan de binnenkant?

Maak de auto van binnen schoon. Dit is goed voor de foto én voor de auto verkoop.

 • Leeghalen. Haal alle vakjes, dashboardkastje, kofferbak leeg en haal alle persoonlijke bezittingen uit de auto.
 • Stofzuigen. Haal hierbij ook de automatten uit de auto en neem ook de kofferruimte mee.
 • Interieur schoonmaken. Haal een doekje over het gehele interieur. Gebruik hiervoor een schoonmaakmiddel dat lekker ruikt (en niet te agressief is) en een niet pluizend doekje.
 • Kunststof reinigen. Poets doorzichtig kunststof delen zoals snelheidsmeter glaasje op met een microvezeldoekje
 • Ruiten reinigen. Vergeet niet de ruiten aan de binnenkant schoon te maken. Een schone ruit glanst meer waardoor de auto nieuwe lijkt.

 

Lees hier ‘Hoe je de auto lekker laat ruiken aan de binnenkant’.


 

Hoe maak je een auto schoon aan de buitenkant?

Uiteraard is het erg belangrijk voor de auto verkoop dat de auto ook mooi is om te zien. Een mooie auto is om te beginnen schoon, daarnaast glimt hij ook.

Neem een Carwash. Om tijd en energie te besparen kun je een carwash nemen. Ga op zoek naar een duurdere carwash waarbij de auto door een lange straat wordt heen getrokken. Maak gebruik van het duurste programma waarbij de auto een hotwax beurt krijgt. Dit is een waslaag die lang blijft zitten. Een waslaag zorgt voor meer glans en dat waterdruppels moeilijk hechten. Met de hand wassen is natuurlijk nog beter.

Maak de wielen schoon. Maak de velgen of wieldoppen goed schoon indien dit niet door de wasstraat is gedaan.
De wielen van de auto zijn erg belangrijk voor het uiterlijk van de auto. Ook al zitten er geen sportvelgen onder, toch is het belangrijk dat deze er zo mooi mogelijk uit zien.

auto verkopen bandenMaak de banden zwart. Haal een spuitbus bandenzwart. Deze is bij de Action te koop als Tireshine en kost +/- 2,50 Euro. Spuit hiermee royaal de zijkant van de banden in. Laat het even inwerken en veeg ze weer droog met een doek. Hierdoor krijgen de banden een diepe zwarte kleur en lijken ze als nieuw. Dit truukje wordt door elke autohandelaar toegepast.

Maak de ramen schoon. Vergeet ook de buitenkant van de ramen niet schoon te maken, indien dit nog niet in de carwash is gebeurt. Glanzende ramen geven het idee dat de auto nieuwer is.

Maak verweerd kunststof weer mooi. Auto’s met ongespoten kunststof delen (spiegels, bumperdelen, e.d.) kunnen behandeld worden met een bijvoorbeeld Bumperblack welke ook bij de Action te verkijgen is. Het kunststof kleurt donkerder en krijgt zijn originele kleur weer terug. Ook hierdoor lijkt de auto weer nieuwer en in een betere staat. Lees hier meer over auto wassen. Als je deze tips allemaal opvolgt dan kun je binnen een mum van tijd gegarandeerd je auto verkopen voor een goede prijs!

auto verkopen schoon


 

Hoe maak je goede foto’s van je auto voor een advertentie?

Om toch zo mooi mogelijk foto’s te maken van de auto geven wij wat tips. De foto’s zijn zeer belangrijk bij de auto verkoop. Dit bepaald of een koper geïnteresseerd raakt of juist niet.

 • Zorg dat de auto verkoopklaar is (dus schoon en gepoetst van zowel binnen als buiten)
 • Om de auto zo veel mogelijk te benadrukken in de foto moet de achtergrond rustig zijn. Een gebouw op de achtergrond, muur of een stukje natuur doen het altijd goed.
 • Ga foto’s nemen op een heldere / onbewolkte dag en wanneer het niet regent.
 • Zorg dat de zon achter je bevind om overbelichting te voorkomen.
 • Gebruik de beste camera die je hebt.
 • Zet de wielen en het stuur recht. Dit geeft een nettere uitstraling.
 • Neem altijd een foto van de voorkant, beide zijkanten en achterkant
 • Neem een foto van de het interieur (met beide voordeuren open).
 • Neem foto’s van objecten welke de auto speciaal maken (Navigatie, motorblok, nieuwe banden, o.i.d.)
 • Neem altijd 3 foto’s van hetzelfde en verplaatst de positie van de camera iets. Bepaal achteraf welke de mooiste is.
 • Ga je jouw auto verkopen via Marktplaats, dan kun je +/- 20 foto’s kwijt. Benut deze mogelijkheid.

 

Dagwaarde auto berekenen

Mensen stellen vaak de vraag ‘wat is mijn auto waard’ of ‘hoeveel is mijn auto nog waard’ welke wij daarom op Tips Auto Verkopen behandelen. Er zijn verschillende manieren om er achter te komen hoeveel de auto waard is. Dit wordt vaak de dagwaarde genoemd. De dagwaarde kan verschillen vanwege het doel waarvoor hij bestemd is. Een verzekering zal een andere dagwaarde hanteren dan een particuliere koper.

De waarde van de auto kun je achterhalen door op Marktplaats te kijken of een bod te krijgen op de auto via een gratis online autoveiling. Let er op dat deze gratis en vrijblijvend is, dus een gratis taxatie op je auto. De waarde van de auto hangt van er veel factoren af. Zo zijn sommige merken waardevast en sommige modellen populair. Zo zijn In de zomer cabrio’s meer waard dan in de winter.

Via het onderstaande formulier kun je ook de waarde eenvoudig achterhalen. Je laat namelijk ruim 5000 autobedrijven op je auto bieden en het hoogste bod wordt naar je toegestuurd. Dit is geheel gratis en verplicht je tot niets. Bevalt het bod je dan kun je direct overgaan tot verkopen.


De auto verkopen via een Marktplaats advertentie

auto verkopen marktplaatsJe auto online verkopen, waarom adverteren op Marktplaats? Uit onderzoek is gebleken dat mensen als eerst op Marktplaats gaan zoeken voor een 2de hands auto. Tevens kun je als je advertentie goed in elkaar zit de auto binnen 2 weken online verkopen. Hoe lager de prijs hoe sneller je een reactie zult krijgen. Marktplaats vraagt 15,- Euro voor een advertentie van 2 weken.

Als 2de optie kun je online je auto verkopen door te adverteren op Autotrader.nl. Autotrader vraagt 6,95 Euro voor een auto verkopen auto traderadvertentie van 2 weken. Autotrader heeft als voordeel dat hij naar voren komt op de populaire verzamelwebsite Gaspedaal.nl. Wil je echt snel van de auto af? Gebruik dan beide.

Gratis auto verkopen? Als 3de optie kun je uiteraard op alternatieve gratis varianten gaan adverteren zoals speurders.nl/autoverkopen, 2dehands.nl of autoscout24.nl maar dan moet je niet verwachten dat je veel reacties krijgt. Je wilt immers geen maanden met je auto gaan leuren. Autoscout24 maakt af en toe wat reclame op tv wat wel weer wat bezoekers oplevert dus wellicht dat deze de beste gratis variant is.

De meeste mensen kijken het meest in het weekend op Marktplaats en andere advertentie sites. Het meest effectieve is de advertentie net voor het weekend, dus vrijdag, online te zetten. Vrijdag avond, zaterdag en zondag zullen dan de meeste bezoekers de advertentie bekijken.

 

⭐Tips voor een goede advertentie

 • Gebruik in de titel het merk, het model en het bouwjaar
 • Voeg indien er nog ruimte is in de titel de apk datum toe / aantal PK’s of iets anders specifieks zoals navigatie
 • Zet je telefoonnummer in de advertentie
 • Zet de optie bieden uit, mensen die echt serieus zijn bellen
 • Upload eerst de foto’s van de auto aan de buitenkant
 • Zet bovenaan in de advertentie de APK datum en onderhoudsgeschiedenis
 • Zet onderaan in de advertentie wat de eventuele zwakke punten (gebreken) zijn
 • De verkoopprijs baseren op een vergelijkbare auto die op Marktplaats staat. Gekeken naar bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en schade. Elke (niet al te grote) schade op de auto in de vraagprijs verminderen met 150,- Euro. Op sommige sites kun je ook de dagwaarde berekenen.
 • Zijn er gadgets aanwezig (later ingebouwd) zoals Xenon verlichting, een alarm of parkeersensoren? Meldt dit in de advertentie
 • Vergeet tot slot niet een opsomming te maken van alle opties
  – Aantal airbags
  – ABS (anti blokkeer systeem)
  – Boardcomputer
  – Climate control
  – Aantal gordels
  – Stuurbekrachtiging
  – Traction control (ookwel ASR of TSC genoemd)
  – Transmissie (Handgeschakeld of Automaat en dan hoeveel traps)

 

Auto verkopen en de verkoper spelen

Bedenk van te voren wat de uiterste prijs is. Wijk hier niet van af. Prijs alle positieve dingen die de auto heeft. Een koper zal zich focussen op de negatieve dingen maar blijf bij de positieve punten.

Neem zelf een actieve rol in het verkopen door de koper te vertellen en te laten zien welke opties op de auto zitten en waar ze zijn te vinden. Neem de koper mee en leidt hem of haar rond.

Stel de koper op zijn gemak en maak er een prettige sfeer van. Hierdoor zal de koper ook minder geneigd zijn negatief te zijn en tot het uiterste gaan met afdingen.

Ga zelf mee met een proefrit en ga op de passagiersstoel zitten. Verstandig is wel zeker te weten dat de koper ook daadwerkelijk een rijbewijs heeft.


 

 

Overschrijven van een voertuig

auto verkopen vrijwaringWat heb je nodig om een auto over te schrijven?

Zorg dat je alle autopapieren bij de hand hebt. Zonder autopapieren kun je geen auto verkopen. Zoek van te voren uit waar de auto overgeschreven kan worden. Vergeet niet te kijken naar de openingstijden. Tegenwoordig zijn er geen postkantoren meer waar dit mogelijk is.
Je kunt vaak terecht in een Bruna of Primera. Soms ook wel eens bij een supermarkt.

Waar auto overschrijven

Probeer bij het maken van een afspraak rekening te houden met de tijd en dag voor het overschrijven. Het mooiste is dat je natuurlijk meteen door kunt en niet een nieuwe afspraak moet maken.

Vergeet niet alle sleutels over te dragen én een vrijwaring te ontvangen. Daarnaast kunt je de koper erop attent maken dat de auto verzekerd moet worden voordat hij of zij er de weg mee op gaat. Vergeet ook zelf niet de auto uit de verzekering te halen.

 

Auto Inruilen is vaak financieel niet interessant

Inruilen gaat je een hoop geld kosten, dat is een feit, maar soms is het wel interessanter om in te ruilen. Een auto inruilen in het algemeen heeft voor- en nadelen. Welke dat zijn lees je hieronder:

✅Voordelen van inruilen:

 • Geen mensen aan de deur
 • De auto mag schade hebben
 • De auto mag gebreken vertonen
 • Gemak van het omruilen, dus niet tijdelijk zonder auto komen te zitten

⛔Nadelen van inruilen:

 • Veel minder geld voor je auto terug krijgen
  Zonder inruil kun je vaak nog wel 5 tot 10% van de verkoopprijs krijgen.
  Met inruil krijg je niets af van de verkoopprijs en krijg je tot 25% minder voor je eigen auto.
  Gemiddeld krijg je voor een auto onder de 10.000 euro zo’n 2.000 euro minder dan de verkoopwaarde

Auto verkopen aan een auto inkoper

auto verkoopVerkoop je jouw auto aan een auto inkoper, dan kun je gratis je auto verkopen en snel het geld in handen hebben.

Op internet zijn er diverse auto inkopers te vinden die de auto snel willen opkopen tegen handelsprijzen. Deze auto opkoper komt bij je langs, taxeert de auto en geeft je er een bepaald bedrag voor. Over het algemeen komen ze gratis bij je langs. Ga je akkoord met het taxatie bedrag dan kan dat soms direct cash uitbetaald worden. Vaak zijn dit niet al te hoge bedragen.

Je kunt ook online een taxatie laten uitvoeren op de auto. Sommige vragen foto’s om een zo goed mogelijke beeld te krijgen. Natuurlijk wordt er ook gevraagd waarom je de wagen wilt verkopen en wat de minpunten zijn. Daarna wordt er een indicatie bedrag gegeven zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten. Als je dit interessant klinkt kan de partij langskomen en een definitieve (gratis) taxatie verrichten. Meestal pakt dit zo uit dat ze toch iets vinden wat jij niet hebt gemeld, en zakt de prijs nog iets. Het is dan een ‘take it or leave it’ verhaal.

In de meeste gevallen krijg je direct een vrijwaring en geld in handen. Ieder bedrijf heeft weer zijn voor en nadelen. Zoek van te voren goed uit welke het beste past bij jouw wensen.


Je wagen verkopen aan de sloop

Schadeauto verkopen of Sloopauto verkopen? Ook dat is mogelijk! Aan de sloperij kun je snel je auto verkopen zonder dat het je iets kost. Bijna alle sloperijen geven je nog geld terug voor je auto, zeker wanneer deze nog kan rijden. Het kan voorkomen dat je van je auto af wilt omdat deze bij de apk afgekeurd is, defect is, te grote roestplekken heeft, bij veel schade of je geen zin of tijd hebt om hem te verkopen.

auto sloopEen sloperij kan dan een uitkomst bieden. Een auto naar de sloop brengen is een laatste optie. Het voordeel is dat hij direct gevrijwaard wordt. De sloperij schrijft direct een vrijwaring uit en de auto is van je naam af. Uiteraard heb je wel het kentekenbewijs nodig om dit te doen net als het overschrijven op het ‘postkantoor’.

De sloperij zal de auto uit elkaar halen en eventuele bruikbare onderdelen weer doorverkopen. Afhankelijk van de staat, leeftijd, merk en functioneren van de auto zal de sloperij er een bedrag voor terug geven. Is de auto echt afgeschreven en is een reparatie niet meer economische verantwoord dan zul je er vermoedelijk 50 Euro voor terug krijgen.
Is de auto in de ogen van de sloperij nog wel iets waard en zien hun er eventueel brood in om de auto op te knappen of te herstellen dan kan het bedrag oplopen naar een 150 Euro.

Het hangt er dus echt van af wat je komt brengen. Ga er wel met de gedachte heen dat alles wat je voor je auto krijgt meegenomen is. Ook de sloperij weet dat je de auto hoe dan ook gaat achterlaten en deze mensen zijn ook gewoon handelaren die hun brood moeten verdienen.

TIP: Neem wel iemand mee die je een lift terug kan geven.

 

De wegenbelasting wordt bij het vrijwaren automatisch stop gezet. De belastingdienst zal automatisch een bericht geven welk bedrag zij jouw verschuldigd zijn en deze terug storten.

De verzekering moet wel zelf opgezegd worden. Vergeet deze niet te bellen. Dit is vaak binnen 1 minuut geregeld. Hiervoor zou de verzekering alleen het kenteken en de naam van de eigenaar willen weten.

Meer weten over een autowrak en wat het is, dan kun je dit nalezen op wikipedia.

Veel succes met de auto verkopen!

 

52 gedachten over “Auto verkopen tips”

 1. Zie steeds vaker ook berichten over marktplaats opduiken dat ze echt voor alles geld aan het vragen zijn. Ik ben ook zeker geen fan van die advertentiesites. Laatst mijn BMW er op gezet, ja niet alleen op marktplaats maar ook op speurders enz, maar wat een gajes komt daar allemaal op af. Volgens mij de nr voor handelaren ofzo. Werd helemaal gek gebeld met ik bied je dat en dat of wat is je laagste prijs. Ik denk dat ik die nog heb meeste heb gehoord.
  In mijn advertentie staat duidelijk niet mailen met onzin biedingen de prijs is vast. Mensen lezen dus niet. Ook maar blijven vragen of de kilometers echt zijn en nap enz. Oew wat irritant. Komt er iemand opdagen en komt ie de auto afkraken. Dit is niet goed, dat is niet goed. Ik geef je er dit voor. Opnieuw zo’n belachelijk bedrag waarvan je denkt waarom kom je mijn tijd verdoen. Dit wist je van te voren.
  Voor mij nooit meer in ieder geval. Bel er klaar mee. Volgende keer gewoon inruilen of een autoveiling van mijn part.

  1. Kan het niet meer met je eens zijn. Ik had laatst een 24 jaar oude suzuki te koop gezet op MP. Meisje kwam met haar vader langs en die kwam voor haar eerste auto kijken.

   Vader ging de hele auto inspecteren en aan roestplekken zitten krabbelen en gewoon de auto voor mn neus lelijker zitten maken. Toen moest ik even ingrijpen, wat een mafkees was dat. De auto is 24 jaar oud, wat denk je zelf? In topconditie of nieuwstaat. Niet voor 350 euro vriend!

 2. Hele nuttige website! Ik verkoop naast mijn studie af een toe een auto. Ik koop ze dan via Marktplaats en geef ze dan wat aandacht zoals onderhoud en een grondige schoonmaakbeurt. De auto’s knappen daar echt van op. Naast mijn studie houd ik hier een leuk extraatje aan over. Ik noem het mijn ‘projecten’. In ieder geval gebruik ik telkens weer deze website voor tips. Dus niet alleen voor mensen die voor het eerst hun auto verkopen is deze website nuttig maar ook voor mensen zoals ik die het vaker doen.

 3. Ik had mijn VW polo uit 2004 op Marktplaats gezet maar kreeg vrij snel al mailtjes en telefoontjes van mensen die gebrekkig Nederlands spraken met diverse onzin biedingen. Voor 1200 euro kom ik hem meteen halen en zo voort.
  Terwijl de prijzen op Marktplaats vanaf 3000 euro zijn en verder oplopen. Echt een gedoe om een fatsoenlijk bod te krijgen.
  Ik zag ergens op een website zo’n banner voorbij komen van ‘verkoop je auto vandaag nog en gratis bod. Ik dacht als er geen kosten aan zitten en ik kan een gratis bod krijgen…waarom niet. Dit was Besteautobod. Na wat gegoogel kwam ik eigenlijk weinig negatiefs tegen dus ik waagde het er op en vulde mijn kenteken in en kreeg met een paar uur al een bod van 2800 euro. Ik was verrast door het bedrag. Een week later heb ik de auto daadwerkelijk verkocht zonder dat ze de auto gingen afzeiken of nog gingen afdingen. De auto was immers in prima staat maar ik wilde er gewoon van af wegens een auto van de zaak. Mijn ervaring was positief. Iedereen moet uiteraard zelf weten hoe hij zijn auto verkoopt maar Marktplaats is een zooitje geworden waar mensen denken dat ze voor een paar euro al een auto kunnen kopen.

  1. Ik deel je frustratie met Marktplaats. Mensen proberen voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten en denken dat het nut heeft om een veel te laag bod uit te brengen op je auto. Als je geen bied mogelijkheid aan hebt staan krijg je inderdaad vervelende mailtjes. Heb het idee dat het meer een zooitje aan het worden is. Eigenlijk zou Marktplaats een systeem moeten hebben waarbij mensen die contant onzin biedingen doen geblokkeerd worden ofzo.

   1. Een beetje een vergaarbak geworden de afgelopen tijd. Ik vind het ook belachelijk dat je bij Marktplaats zoveel geld moet betalen om iets te verkopen.Als je een auto wilt verkopen betaal je gewoon tussen de 10 en 26 euro aan advertentiekosten. Een beetje te commercieel geworden allemaal.

 4. Goede en vooral nuttige tips die je goed kunt gebruiken bij het verkopen van je auto. Ik heb er mijn voordeel mee kunnen doen. Heb in Rotterdam mijn Renault Megane uit 2009 voor een goede prijs kunnen verkopen. Ik weet zeker dat de tips hier bij hebben gedragen aan de prijs en snelheid waarmee ik mijn auto heb verkocht. Superrr! 🙂

 5. Ook ik hele slechte ervaringen met ANWB Verkoopservice. Nadat zij gouden bergen beloven heb ik mijn kenteken ingevuld op hun site. Hierop kreeg ik een hele goede bod op mijn auto (wat eigenlijk te mooi was om waar te zijn). Nadat ik 30 euro heb betaald en wat gegevens heb ingevuld (wat ook bijna 30 minuten duurde) kreeg ik de volgende dat een bieding die wel 40% lager was dan wat mij was voorgespiegeld.
  Hierna heb ik via meerdere websites zoals autotrader.nl, speurders.nl, marktplaats.nl, gapedaal.nl wat ook niet tot een tevreden resultaat leidde. Na aanraden van een collega heb ik de gratis website besteautobod.nl geprobeerd, binnen 30 minuten werd ik al gebeld met een zeer redelijk bod op mijn auto. Vervolgens ben ik tot verkoop overgegaan. De auto is de volgende dag opgehaald en ik heb gelijk mijn geld gekregen. Ik heb wel omdat ik door vergeten was om te melden dat ik een barstje op mijn voorruit had 200 euro minder gekregen. Wel jammer maar wel redelijk omdat ik dit vergeten was te melden. Dus een aanrader.

 6. Eens met bovenstaande reactie. Inderdaad aanfluiting die ANWB Verkoopservice. De taxatie die ik in eerste instantie kreeg bedroeg 2550,- Euro voor mijn Opel Astra. Na het overmaken van het geld om aan hun service mee te doen kreeg ik een bod waarvoor in hem uiteindelijk kon verkopen van 1290,- Euro. Nogal een groot verschil. Uiteraard verkoop ik hem daar niet voor want hij is zeker meer waard. Wel ben ik mijn betaling kwijt en heb er niets voor terug. Mensen wees gewaarschuwd.

 7. Ze maken nu wel mooi reclame voor de anwb verkoopservice maar het zijn een stelletje oplichters! Je krijgt eerst een interessant bod en als je mee wilt doen aan hun verkoopservice dan moet je betalen. Na het bedrag over te hebben gemaakt aan ze krijg ik totaal niet het bod waarover ze het in eerste instantie hadden. Echt vele malen lager. Verspilling van mijn geld en tijd! Ik hoop dat Tros radar of Kassa er iets mee gaat doen. Oplichters gewoon.

 8. Hele goede tips die ons hebben geholpen met de auto verkoop. Ook dat verkoopcontract is erg handig die jullie op de site hebben staan. Je wilt niet dat mensen terug komen aan de deur en gaan zeuren. Verkocht is verkocht. Enige nadeel met de felle zon is dat je wel meer krasjes ziet maar daar viel de nieuwe eigenaar gelukkig niet over. De auto konden we in ieder geval binnen 3 dagen verkopen.

 9. Gert-Jan Dalfsen

  Wij gaan binnenkort op vakantie met de auto en wilde daarom een nieuwe auto hebben. Het aanbod bij particulieren is groter dan bij bedrijven daarom wilde wij de auto verkopen via MP. De tips hebben ons goed geholpen om de auto snel te verkopen. Nu op zoek naar een nieuwe bolide 🙂

 10. Goede tips waarmee ik mijn bedrijfsauto snel heb kunnen verkopen. De koper was onder de indruk van de Volkswagen Caddy die ik van binnen en van buiten behandeld heb zoals de tips aangaven. In totaal ben ik er 3 uur mee bezig geweest om hem tip top te krijgen en ik heb hem met succes verkocht. Hij zag er op het laatst zo mooi uit dat ik hem bijna zelf had willen houden.

 11. Een tip voor mensen die via de ANWB verkoopservice hun auto willen verkopen. Mijn advies NIET DOEN! Ik heb er zelf een slechte ervaring mee.

  De ANWB speel een vies spelletje met mensen die hun auto willen verkopen via de verkoopservice van ze. Stap 1 is je kenteken invullen en gratis zien wat je auto waard is. Ik kwam op 3950 voor mijn Peugeot 407.
  Na 30 euro te hebben overgemaakt aan de anwb verkoopservice zet je de auto te koop en dan ontvang je binnen 2 dagen een bod op je auto van 2680 euro. Dat wijkt nogal af wat de ANWB in eerste instantie voorspiegelt met 3950. Maar die 2680 krijg je er dan wel voor zeggen ze. Algoed, ik naar dat punt waar je de overdracht doet en breng die auto weg.
  ANWB zegt dat binnen 2 dagen het geld op de rekening staat. Mooi niet dus! Na 3 dagen niets dus ik bellen met de ANWB. Heb zo’n tante aan de telefoon die er niets van snapte. Mijn collega belt u morgen terug zij ze. Aan het einde van de volgende dag ‘s-middags maar zelf weer gebeld met de ANWB. Het terugbel verzoek was dus niet in het systeem gezet of iets maar waar blijft mijn geld (nu 4de dag)? Heeft u nog even geduld zei de vrouw, banken zijn soms wat langzaam. Ik: jullie adverteren toch met 2 dagen? Ja, zei de vrouw, dat is in de meest gunstige gevallen. Dit is gewoon misleiding!!! Uit eindelijk om een lang verhaal kort te maken heeft het 7 werkdagen geduurd voordat ik mijn geld had. De reden om te verkopen was ook om snel van het gedoe af te zijn en binnen 2 dagen geld. Wat de ANWB verkoopservice belooft komen ze NIET na! Wees gewaarschuwd. Voor die 30 euro die je naar ze overmaakt om je auto te verkopen doen ze ook geen reet.

  1. Heb eerder gehoord over de anwb verkoopservice wat niet echt service te noemen is. Je eerst lekker maken met een goed bod, dan laten ze je betalen om mee te doen aan de autoveiling en vervolgens bied er geen hond dat bedrag die de anwb voorspiegelt.
   Een beetje misbruik van hun positie. Ben dan wel lid van de wegenwacht maar meer geld zal er hun kant niet oprollen.

   1. Govert en Henk,

    Ik heb precies dezelfde ervaring met de ANWB; je een prachtige waardering geven en vervolgens na het betalen van 30 euro een diep bedroevend eindbod.

    ANWB verkoopservice: niet doen!

 12. Goede tips en helemaal gratis 🙂 🙂 🙂 Heb er van genoten hoor! Tegenwoordig moet je zelfs voor advies betalen grrr….

 13. Sander van Tilburg

  Door deze handige tips heb ik mijn Volkswagen Transporter (2001) toch kunnen verkopen. Blijkbaar waren de foto’s die ik op internet had gezet niet duidelijk genoeg. Er was schade aanwezig (deuk rechts achter, putje in de motorkap en scheur in de bumper) en dit was niet allemaal goed te zien op de foto’s. Daarnaast heb ik gewoon in een drukke straat in Amsterdam de foto’s genomen. Ik had het wel in de advertentie vermeldt maar toen mensen kwamen kijken (meerdere zelfs) haakte ze allemaal af op de schade. Het was niet duidelijk op de foto’s dus gingen zwaar afdingen op de prijs. Ondertussen moest ik opnieuw betalen voor mijn advertentie om hem te verlengen. Verkopen van de Volkswagen Transporter heeft eigenlijk onnodig lang geduurd want na wat googelen naar verkoop tips kwam ik dus op deze website uit en uitgebreid beschreven stond hoe ik foto’s moest maken. Na 2 dagen kreeg ik een niet al te hoog bod van iemand die wel serieus was en die avond heb ik hem ook nog verkocht. Goede afloop.

  Groeten Sander

  1. Grappig verhaal want ik heb hetzelfde ongeveer meegemaakt. Ik dacht mijn sportieve Opel Astra op marktplaats te zetten want had mijn oog laten vallen op een Mercedes C-klasse. Mijn Opel had ik dus ook op de foto gezet met de wielen helemaal naar buiten gedraaid zodat je kon zien dat daar dikke sloffen onder zaten. Ook had ik wat dingetjes aan mijn binnenspiegel hangen en nog wat dingen in de auto blikje drinken in bekerhouder etc. etc. dus eigenlijk niet zo netjes. Ik heb de tips opgevolgd en er een gewone burgerauto van gemaakt. Scheelde wel want ik kreeg eerst een vrij laag bod op mijn Opel omdat mensen zeker eerst dachten dat ze een afgetrapte auto gingen kopen terwijl ik er in feite juist heel zuinig op ben. In ieder geval heb ik hem dus voor een betere prijs kunnen verkopen. Beter!

 14. Ik vind het altijd zo verwarrend met die autopapieren. Waarom doen ze niet gewoon een papiertje ipv 2 of 3. Kentekenbewijs overschrijvingsbewijs tenaamstelling…. pfff..
  Hier staat het overigens wel duidelijk geschreven. Duim!

 15. Gerben van Straaten

  Reactie op Jasper,

  Storneren gaat niet. Als de bank bij jouw geld afschrijft volgens automatisch incasso kun je het storneren anders niet. Overgemaakt geld kun je zelf niet terug halen.

  Je hebt voor weinig al een geldtester maar soms zie je ook dat de koper naar de bank moet om het bedrag op te halen. Niet iedereen loopt met veel geld op zak. Althans dat is mijn ervaring.

 16. Leuke en nuttige tips om de auto te verkopen! ik mis alleen bij gratis auto verkoopsites nog de site waar ik mijn auto verkocht heb: https://autoveilingholland.nl/ dit is ook gratis voor particulieren en bedrijven. Het is een soort van veilingsite waar autogarages bieden op auto’s van particulieren! echt een aanrader! was de auto binnen een dag kwijt!

  groetjes Jasper

 17. Handige informatie. Ik vraag me alleen af hoe ik de betaling moet afhandelen. Contant? (maar hoe zie ik of het vals geld is?), internetbankieren? (hoe voorkom ik dat het bedrag later gestorneerd wordt?). Heeft iemand tips?
  Alvast bedankt!

 18. Het bovenstaande verhaal klopt. Ik dacht goedkoop uit te zijn om mijn auto te verkopen via Speurders.nl maar weken lang geen reactie. Vervolgens op Marktplaats een advertentie geschreven en dezelfde avond nog reactie. In verhouding was ik achteraf goedkoper uit geweest om voor de advertentie te betalen. Een auto die stil staat kost ook geld, lees wegenbelasting en verzekering. Verder hele goede tips op deze website.

 19. Wat een leuke tips hier. Kwam hierdoor op het idee, ook omdat ik snel geld nodig had, de auto te verkopen aan een autoinkoper. Ben uiteindelijk bij terecht gekomen. Auto aangemeld en de volgende dag een bod. Akkoord gegaan na wat telefonisch onderhandelen en ze kwamen hem de volgende dag al ophalen voor het afgesproken bedrag. Hier was ik anders nooit opgekomen. Bedankt!
  Xavier

 20. Antje van Bemmel

  Ik was aan het twijfelen of ik mijn auto zou inruilen of toch particulier zou doorverkopen.
  Een nieuwe auto had ik al op het oog en ben gaan praten met de garage eigenaar. Die gaf nog maar 2000 euro voor mijn oude auto terug als ik bij hun een andere kocht. Hij had een kras en deuk en de garage zij dat hij gewoon niet meer waard was. Ze matste me al zei hij. Vervolgens ben ik op marktplaats gaan kijken en hetzelfde type stond (de goedkoopste) stond voor 3150 euro. Mijn man heeft foto’s gemaakt en ik de advertentie geschreven. De auto hebben we uiteindelijk verkocht voor 3400 euro. Wij zijn terug gegaan naar de garage en hebben de auto gekocht die ik wilde hebben en heb dus 1400 euro bespaart! Vanavond lekker uit eten en shoppen! Dat heb ik wel verdient.

 21. Bedankt voor de link: auto overschrijven.
  Omdat postkantoren allemaal opgedoekt zijn wist ik niet meer waar je tegenwoordig een auto kunt over laten schrijven. Ik kwam op deze website en het werd mij meteen duidelijk.

 22. Heb ons 2de auto verkocht met winterbanden. Zoals je aangaf iets extra ‘s te vermelden in de advertentie titel heb ik ‘met winterbanden’ erbij gezet. Kreeg al vrij snel een serieuze koper die vertelde dat hij mijn advertentie had gevonden omdat ik ‘met winterbanden’ er in had staan. Goede tip! Snel verkocht. Iedereen blij!

 23. Hallo,

  Hele nuttige tips! Heb mijn auto (Lupo) voor een hele goede prijs particulier kunnen verkopen. Jullie tips hebben zeker geholpen met de verkoop.
  Toevallig ging de koper een aantal punten inspecteren welke jullie hebben aangekaart. Deze waren uiteraard tiptop in orde.
  Erg blij!

  Groeten,
  Siebe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *