Fotografie – foto’s maken

foto maken

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dat is al jarenlang bekend. En sinds de opkomst van internet, en de online autoverkoop, is het plaatje nog veel belangrijker dan het plaatje. Als je goed kijkt naar de foto’s bij autoadvertenties zie je altijd wel iets dat je afleidt van het onderwerp van de foto. Bij exterieurfoto’s is het vaak de achtergrond, bij interieurfoto’s heel vaak de spullen in de auto. Om ervoor te zorgen dat je auto goed uit de verf komt, geven we je dit keer een aantal belangrijke en nuttige fotografietips.

Een goede foto begint met een schone auto en een neutrale achtergrond. Was de auto grondig en vergeet vooral de wangen van de banden en de wielkasten niet schoon te maken. Je kunt de auto poetsen voor de foto, maar in de praktijk zie je hier weinig van terug. Je kunt de tijd die je aan het poetsen spendeert, beter besteden aan het schoonmaken van het interieur. Haal om te beginnen alle losse spullen uit de auto, van losse muntjes tot de portiervakken. Stofzuig de auto grondig, ook onder de matten en tussen de middenconsole en de stoelen. Als je de matten even oprolt met de bovenkant aan de buitenzijde, dan blijven ze mooier en vlakker op hun plek liggen. Daarna neem je het interieur even af met een vochtige microvezeldoek. Vergeet niet ook de kofferbak op te ruimen en te stofzuigen!

Schone ramen zijn een must, reinig ze dus aan de binnen- en buitenkant met een goede glasreiniger, zoals Glassex. Vergeet ook niet het kunststof voor de tellers en de displays even af te nemen, voor als je een foto van de kilometerstand maakt.

Neem de tijd om de auto te fotograferen, zoek een plek waar je ongestoord kunt fotograferen en waar je de ruimte hebt om de auto te manoeuvreren. Zorg voor een rustige achtergrond zonder andere auto’s of mensen. Het is belangrijk om de auto goed in het licht te zetten zodat het licht niet van achteren komt. Wat het licht betreft kun je beter fotograferen op een bewolkte dag dan op een zonnige dag. Als het dan erg zonnig is, wacht dan tot de zon iets lager staat, dit komt de kleur en reflecties ten goede. Als je in het volle zonlicht gaat fotograferen, dan kun je gebruik maken van een polarisatiefilter om hinderlijke schitteringen weg te filteren.

De openingsfoto van de advertentie moet de aandacht trekken, besteed hier voldoende zorg aan. Fotografeer de auto driekwart van voren, positioneer de auto zodanig dat het licht op de voor- en zijkant van de auto valt. Draai het stuur iets in zodat de velg goed zichtbaar is, dit is mooier dan een blik op het loopvlak van de band. Probeer verschillende hoogteposities en maak altijd meerdere opnamen. Vervolgens fotografeer je de auto ook driekwart van achter met de voorwielen iets uitgestuurd. Vanuit dit perspectief is het handig dat het schuin tegenover liggende voorwiel in lijn ligt met het achterwiel. Daarna fotografeer je de auto recht van voren, van achteren en haaks op beide zijkanten. Ook hier geldt: maak meerdere foto’s (minstens 3) en selecteer later de mooiste. Zet ook de belangrijke details op de foto, zoals velgen, het loopvlak van de banden, accessoires (speciale achterlichten, antenne) en eventueel de motorruimte.

Daarna is het interieur aan de beurt, zorg ervoor dat er geen storende dingen zichtbaar zijn en dat de stoelen en ventilatieroosters gelijk staan. Maak een overzichtfoto van het dashboard, de tellers (vanwege de kilometerstand) en de middenconsole. Maak daarna detailfoto’s van de bekleding en de accessoires.

Thuis selecteer je de beste foto’s, indien nodig kun je ze bijsnijden zodat de auto nadrukkelijker in beeld komt. Gebruik altijd zoveel mogelijk foto’s: kun je acht foto’s plaatsen, dan moet je dat ook zeker doen. Kun je twintig foto’s plaatsen, dan plaats je twintig foto’s. Onthoud goed dat interieurfoto’s net zo belangrijk zijn als exterieurfoto’s. Heeft je auto schade, dan moet je daar ook foto’s van toevoegen. Dat geeft je een betere onderhandelingspositie dan wanneer de koper dit achteraf ontdekt. Eerlijk duurt het langst, maar je mag je auto natuurlijk wel zo mooi mogelijk aanbieden.

1 gedachte over “Fotografie – foto’s maken”

  1. misschien foto’s ter illustratie plaatsen dan met duizend woorden proberen te omschrijven. Wel zo duidelijk.

Reacties zijn gesloten.