Wel of niet poetsen voor de verkoop

auto verkopen poetsenAls vervolg op het vorige blog geven we je dit keer gratis tips voor het regelmatig reinigen van de buitenkant van je auto. Deze tips zijn ook zeer bruikbaar als je auto lange tijd niet schoongemaakt is. Er zijn verschillende soorten autoshampoos op de markt, het grote verschil tussen deze producten wordt niet zozeer bepaald door de prijs, maar vooral door hun werking. Je hebt shampoos die grondig reinigen en je hebt shampoos die een beschermende werking hebben. Als je auto lange tijd niet (grondig) schoongemaakt is kun je het beste een shampoo kopen die vooral goed schoonmaakt.
Het is erg belangrijk om voldoende water te gebruiken bij het afspoelen omdat de auto anders lelijk kan opdrogen, of dat er zand of modderresten achterblijven die het poetsen beïnvloeden. Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je ook naar een goede wasbox rijden, daar heb je voldoende druk en schoonmaakmiddelen van goede kwaliteit. Gebruik als het even kan een microvezel washandschoen, sponzen en wasborstels veroorzaken altijd kleine krasjes waardoor de lak op den duur dof wordt.

Het voordeel van een wasbox is dat ze vaak osmosewater hebben om je auto af te spoelen. Hierdoor droogt de auto nagenoeg streeploos droog. Als je thuis je auto wast kun je regenwater gebruiken om de auto af te spoelen en hem afdrogen met een microvezeldoek. Zo’n microvezeldoek en washandschoen koop je voor een paar euro bij de Action.

Wil je de auto verkopen, dan moet je de afweging maken hoeveel tijd en geld je in het poetsen gaat steken. Wil je de auto aan een particulier verkopen, dan zul je waarschijnlijk wel wat tijd en geld in je auto moeten investeren, zeker als deze een slecht onderhouden lak of hier en daar een deuk heeft. Verkoop je de auto via Marktplaats, dan ben je ook nog eens een bedrag kwijt aan een advertentie.
Heb je geen zin om veel tijd of geld aan de auto te spenderen dan kun je de auto aanbieden op een veilingsite om hem aan een RDW-erkende autohandelaar te verkopen. Zij zien in een oogopslag hoe de auto er bij staat, gepoetst of niet. Want zelfs een keurig gepoetste auto kan nog vol kleine krasjes zitten. En is je auto ongepoetst of zelfs dof, dan kun je nog een goede prijs krijgen omdat de handelaar de auto tegen inkoopsprijs kan laten poetsen door een professioneel bedrijf. Je kunt je heel veel moeite besparen als je de auto op een dergelijke veilingsite aanbiedt.

Heb je besloten om de auto toch te poetsen voor de verkoop, kies dan voor een was die zich makkelijk laat aanbrengen en uitpoetsen en die de kunststof delen niet aantast. Goedkopere wassoorten laten zich veelal moeilijk uitpoetsen en laten witte resten op rubber en kunststof achter. Als je het echt goed wilt doen, dan kun je de auto ‘kleien’. Met behulp van een soort kunstklei en een smeermiddel (in een sprayflacon) reinig je het hele oppervlak van de auto. Je zult versteld staan hoeveel troep er nog in de lak zit! Hierna kun je de lak polijsten, dit moet voorzichtig gebeuren en het kan veel tijd vergen om de hele auto te polijsten. Daarna moet de lak gecleaned worden om hem vervolgens in de was te zetten. Zo’n uitgebreide poetsbeurt kost minstens een dag, maar het loont de moeite.