11 tips om te besparen op je auto

bespaar-tips-auto

11 tips om te besparen op je auto

De prijzen van brandstof stijgen in ons kikkerlandje. Een auto die op benzine rijdt, wordt doorgaans volgetankt voor de rond de € 100,00. Echter is er iets te doen tegen de hoge benzineprijzen. In dit blogbericht hebben we 11 tips om een aantal euro’s in de portemonnee te besparen.

1. Kies een goedkoop tankstation

Bij een onbemand tankstation hoeft de tankstation houder geen personeel te betalen. Personeelskosten zijn doorgaans de hoogste lasten en daarom kan de prijs van de benzine ook iets naar beneden. Je kunt tot wel enkele euro’s besparen als je tankt bij een onbemande pomp. Ook kun je doorgaans beter niet bij de snelweg tanken. De tarieven bij de snelweg liggen fors hoger dan in lokale tankstations.

2. Houd de bandenspanning in de gaten

Als je autobanden niet goed opgepompt zijn, kan het brandstofverbruik tot wel vijf procent toenemen. Controleer daarom de bandenspanning regelmatig en wees zeker dat je geen onnodige brandstof verbruikt. Houd hierbij altijd de maximale spanning aan die aangegeven is door de fabrikant. Als je de banden te hard oppompt, kan het ervoor zorgen dat de wegligging nadelig uitpakt.

3. Het ‘nieuwe’ rijden

Het nieuwe rijden staat voor brandstofbesparing. Je kunt met je auto gerust iets sneller naar de vijfde of zesde versnelling schakelen bij lange ritten. Daarnaast kun je de motor uitzetten als je langer dan 30 seconde stil staat, gebruik weinig tot geen airco en zet niet onnodig de verwarming aan. Deze tips resulteren doorgaans tot 10% lagere benzinekosten! En dat is nogal wat.

4. Wisselen van brandstof?

Als je meer rijdt dan 30.000 kilometer per jaar is het gunstiger om over te stappen van benzine naar een andere soort brandstof, zoals diesel, lpg of stroom. Tegenwoordig bestaan er veel verschillende varianten auto’s, zoals hybride (rijden op benzine of diesel en op stroom).

auto-besparen-tanken

5. Word je eigen monteur

Als je auto weer voor een onderhoudsbeurt naar de garage moet, is het raadzaam om van te voren zelf de motorolie, koel- en ruitenwisservloeistof bij te vullen. Dit is eenvoudig te doen en de producten zijn in elke auto-onderdelen zaak te koop. Het is zelfs wel eens in de supermarkt te koop. Hetzelfde geldt voor het vervangen van de ruitenwissers. De ruitenwissers kunnen in de winkel gekocht worden en vervolgens zelf gemonteerd worden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten dan wanneer een garage dit voor je doet.

6. Collectieve kortingen

De meeste tankstations bieden allerlei soorten kortingskaarten aan. Denk maar eens aan airmiles. Het beste is om verschillende kortingskaarten te hebben bij verschillende tankstations. Laat je niet verleiden door de kortingskaart om naar een bepaalde tankstation te gaan. Houd altijd de benzineprijzen eerst in de gaten!

7. Iets minder gas

Door het gaspedaal iets minder in te trappen kun je al fors bezuinigen op het gebruik van je auto. Het verschil in brandstof tussen 130 en 100 kilometer per uur is al 25%. Uiteraard kost het iets meer tijd om op de plek van bestemming te komen, maar het scheelt ook aanzienlijk in de portemonnee. Ook is het verstandig om niet te hard op te trekken en niet te hard te rijden wanneer de motor nog koud is.

8. Controleer reparatie kosten

Voordat je je auto laat repareren is het verstandig om van te voren af te spreken hoeveel iets moet kosten. Het is raadzaam om een bedenktijd aan te vragen, zodat je ook bij andere garagehouders langs kunt gaan om te kijken hoe duur het daar is.

9. Pak eens de fiets

Wellicht wel de beste bespaartip uit dit rijtje: pak eens de fiets. De fiets verbruikt uiteraard geen brandstof en is daarom de goedkoopste optie. Op korte afstanden is het daarom (vaak) beter om de fiets te pakken.

fietsen-besparen-auto

10. Thuiswerken

Als je meer dan 30 kilometer van je werk woont, kun je overwegen om eens thuis te werken als dit mogelijk is. Er zijn dan geen dure brandstoflasten en je kunt gewoon thuis iets eten in plaats van de mogelijk te dure kantine. Daarnaast heb je natuurlijk geen last van files en heb je geen reistijd.

11. Verander eens van autoverzekeraar

Soms is het verstandig om over te stappen naar een andere autoverzekeraar. Mogelijk bespaar je geld doordat autoverzekeraars het eerste jaar goedkoper zijn. Er zijn diverse autoverzekeringentools op het internet beschikbaar waar je eenvoudig tarieven met elkaar kunt vergelijken.

1 gedachte over “11 tips om te besparen op je auto”

  1. Ik ben pas sinds kort van autoverzekeraar verandert, en `t scheelt mij zo`n 20 euro per maand.
    Had ik dat eerder gedaan dan had `t mij honderden euro`s gescheeld.

Reacties zijn gesloten.