auto wassen

6 tips voor auto wassen

Een auto wassen kan iedereen en is niet moeilijk. Met onze tips zorg je voor een stralend resultaat waarbij je bovendien de lak in goede conditie houdt. Natuurlijk is er de wasstraat, maar dit vind de lak niet altijd even prettig. De wasstraat is niet 100% veilig. Je loopt altijd een klein risico. Auto’s met lakbeschadigingen lopen het grootste risico. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat het je nodig om een auto te wassen

Om een auto te kunnen wassen heb je een spons nodig, autoshampoo, een emmer, en schoon water (liefst tuinslang). Dit zijn de basisbenodigdheden. Een zeem is overigens ook geen overbodige luxe. Hiermee droog je de auto af en voorkom je dat waterdruppels opdrogen en vlekken achterlaten.

 

autoshampoo-waxGoede autoshampoo

Goede autoshampoo geeft goede resultaten. Ga je een autoshampoo kopen, let er dan op dat er wax inzit. Wax heeft namelijk een aantal voordelen. Zo glanst de auto meer, hecht het vuil moeilijker op de lak en glijdt het regenwater er makkelijker van af. Hierdoor hoef je dus ook minder vaak je auto te wassen!

 

microvezelsponsDe juiste spons

Uiteraard kun je met iedere spons een auto wassen, maar niet iedere spons is even veilig voor de lak. De traditionele spons houdt zand vast en daarmee kun je krassen maken in de lak. De beste auto-was-spons is een microvezelspons (microfiber). Heb je die niet binnen handbereik, en wil je perse de auto wassen met een normale spons, spoel de spons dan extra vaak uit.

 

tuinslangTuinslang is extra makkelijk

Als je de auto in geshampood hebt kun je hem weer afspoelen met schoon water. Hiervoor kun je schone emmers water inzetten, maar ook een tuinslang. Een tuinslang scheelt je een hoop gesjouw met emmers water. Bovendien verspil je ook minder water. Schijn het zonnetje of is het erg warm weer, dan kan het zijn dat een deel van je shampoo schuim al weer is opgedroogd. Werk in dat geval in gedeeltes. Doe dan eerst het dak en spoel dat af. Doe vervolgens de ruiten rondom, en spoel dat gedeelte af. Daarna kun je de motorkap en neus doen, en de rest. Met een zeem maak je alles droog en voorkom je vlekken.

 

velgenWielen reinigen

De wielen (velgen) van de auto zijn waarschijnlijk het vuilst. Doe deze daarom als laatst. Je emmer met autoshampoo zal namelijk bij een wiel al zwart kleuren. Vooraf kun je metalen sportvelgen ook inspuiten met een velgenreiniger. Dit is een sterke ontvetter welke het vuil alvast losweekt. Was ook de velgen met een waxhoudende autoshampoo zodat daar het vuil ook minder de kans krijgt om vast te hechten.

 

vogelpoepDode insecten weghalen

Dode insecten op je bumper laten zitten is niet verstandig. Dit kan namelijk inbijten op de lak. Het resultaat is dat je het niet alleen moeilijk eraf krijgt, maar ook doffe plekken overhoudt. Je kunt het beste de dode insecten zo snel mogelijk verwijderen van de auto. In de handel zijn verschillende middelen verkrijgbaar welke dode insecten makkelijk losweken van de lak. Een sopje met wat citroensap werkt overigens ook redelijk goed. In plaats van een spons kun je ook een sinaasappelnetje gebruiken in de vorm van een prop.

 

Vogelpoep weghalen

Laat vogelpoep niet op de auto zitten en voorkom dat het in kan trekken. Vogelpoep kan namelijk schade aan de lak veroorzaken. Je kunt dit het beste weghalen met een natte prop papier zoals keukenrol of wc papier. Daarna kun je de auto, indien nodig, wassen.

 

Andere poetstips

Lees hier hoe je koplampen polijst, hoe je de auto weer lekker laat ruiken, en hoe je hem weer in showroom staat krijgt.