Alles over de auto airco

airco knopTegenwoordig hebben steeds meer auto’s een airco in de auto om het interieur te voorzien van koude lucht. Heerlijk in de zomer als het buiten warm is. Tevens helpt een airco ook goed tegen beslagen ruiten omdat deze vocht uit de ruimte wegneemt.

Sommige airco systemen zijn regelbaar welke dan climate control genoemd worden. Hiermee is de exacte temperatuur in te stellen die is gewenst.

Hoe werkt de airco

auto aircoEen airco maakt koude lucht door koudemiddel (airco vloeistof) samen te persen en weer uit te laten zetten. Het koudemiddel bevind zich in een gesloten systeem en is niet zelf bij te vullen.

De belangrijkste onderdelen van een airco systeem zijn de aircopomp, verdamper, condensor en filter.

De aircopomp, ook wel compressor genoemd, maakt het koudemiddel vloeibaar. De verdamper is vergelijkbaar met een radiateur die binnenkomende lucht afkoelt. De condensor is een warmtewisselaar welke zorgt voor een faseovergang van gas naar vloeistof. Het filter droogt het vloeibare gas. De koude lucht wordt via de verdamper naar het ventilatiesysteem gebracht.

Airco onderhoud

airco onderhoudDe airconditioning is een gesloten systeem welke jaarlijks toch zo’n 10% van zijn vulling verliest. Als er te weinig vulling (koudemiddel) aanwezig is zal de airco niet meer goed functioneren en niet meer of minder koud worden. Het aircosysteem laten bijvullen is dan de oplossing. Het bijvullen van de airco kost tussen de 50,- en 125,- Euro

Het is te adviseren om de airco elke 2 à 3 jaar een servicebeurt te geven om dure reparaties te voorkomen. Bij elke onderhoudsbeurt is het raadzaam de filters te reinigen of te vervangen. Dit helpt nare luchtjes te voorkomen. Een airco servicebeurt kost gemiddeld 100,- Euro.

Muffe luchtjes airco

Indien de airco een muffe lucht (nare lucht) veroorzaakt dan is dit een teken dat de filters vervangen of gereinigd dienen te worden. Bacteriën en schimmels kunnen hiervan de oorzaak zijn welke weer slecht zijn voor de gezondheid. Deze schimmels en bacteriën kunnen keelpijn, verkoudheid en geïrriteerde luchtwegen veroorzaken. Om dit te voorkomen is het raadzaam om de airco filters regelmatig te laten controleren en de airco 5 minuten voor aankomst van bestemming uit te zetten zodat vocht in het filter kan opdrogen.

Airco weetjes

  • airco tipsEen aircosysteem behoud langer zijn vulling als deze wekelijks minimaal een kwartier gebruikt wordt. Dit komt omdat het rubber bij de as-afdichting van de motor bij regelmatig gebruik soepel blijft waardoor de kans dat hier koudemiddel langs kan ontsnappen een stuk kleiner wordt.
  • Het gebruik van een airco kost meer brandstof. De aircopomp draait mee met de motor en bij gebruik veroorzaakt dit een belasting voor de motor. De aircopomp kan 5 tot 7pk vermogensverlies veroorzaken tijdens het rijden.
  • De airco ontvochtigd de binnenkant van de auto welke helpt tegen het beslaan van de ruiten wat vaak voorkomt bij regenachtig weer of in de winter.
  • Veel aircosystemen werken niet beneden de 4 graden Celsius (buitentemperatuur).
  • Een airco werkt naar behoren als deze 10 graden Celsius onder de buitentemperatuur haalt. Dit is eenvoudig met een temperatuur meter zelf te meten.
  • Mocht er een grote lekkage zijn van het koudemiddel dan kan deze opgespoord worden met UV licht
  • Regelmatig onderhoud aan de airco kan reparaties doen voorkomen

 

 

banner breed keurmerk

2 gedachten over “Alles over de auto airco”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *