koplamp nat schuren

Auto koplampen poetsen en polijsten

koplampen restaurerenDe laatste tijd een veel gehoord fenomeen is het poetsen van de koplampen van de auto.

Tegenwoordig hebben bijna alle auto’s koplampen welke van kunststof zijn. Het glas aan de voorkant is dus niet meer van glas maar van kunststof. Het kunststof wordt door weersinvloeden en door de natuur aangetast. Hierdoor verkleurt het glas van de koplamp (gelig) en wordt het mat. Daardoor kun je er minder goed door heen kijken. Als dit te erg wordt kan het zelfs zijn dat ze worden afgekeurd bij de apk.

Nieuwe auto’s herken je snel aan hun blinkende koplampen waarbij je goed de chromen reflectoren rond de lampjes kunt zien. Auto’s die al wat ouder zijn is dit verschil duidelijk zichtbaar. Gelukkig is er iets aan te doen!

Maak je auto 5 jaar jonger en polijst je koplampen!

koplampen laten polijstenWat zijn de voordelen van koplampen polijsten

Om te beginnen ziet je auto er zo’n 5 jaar nieuwer uit door frisse heldere koplampen. Net als velgen veranderen koplampen de look van je auto. Niet voor niets zijn er verschillende soorten koplampen te koop voor je auto, van angel eyes tot en met black chrome. Ook geeft een heldere koplamp welke is gepolijst meer lichtopbrengst. Hierdoor is de weg beter verlicht en kun je dus beter zien in het donker. De voordelen zijn dus de looks en de veiligheid/comfort.
[contact-form-7 id=”2105″ title=”diverse”]

Zijn er ook nadelen?

Als de koplampen op de juiste manier behandeld worden zijn er geen nadelen behalve dat het je tijd of geld kost.

Zelf doen of laten doen

koplamp restaurerenKoplampen polijsten kun je eenvoudig uitbesteden maar je kunt het ook zelf doen.

Uitbesteden – Als je het uitbesteed dan kost het je rond de 30,- euro per koplamp. Deze wordt dan met een machine gepolijst wat ongeveer 15 minuten per koplamp in beslag neemt. In een half uur is je auto dus klaar. In veel gevallen moet je zelf naar een adresje toe waar ze de koplamp voor je polijsten. De reistijd en brandstof moet je dan meerekenen.

Zelf doen – Er kunnen verschillende redenen zijn dat je zelf de koplampen wilt polijsten. Het kan zijn dat je het leuk vindt om aan je auto te knutselen, je de klus zelf goedkoper kunt klaren of dat je geen tijd of zin hebt om naar een adres toe te rijden en daar te wachten. Indien je zelf geen machine hebt moet je er wel rekening mee houden dat het geen 15 minuten werk is per koplamp maar eerder 2 à 2,5 uur. Afhankelijk natuurlijk van je uithoudingsvermogen, je materialen en de staat waarin de koplampen zich bevinden.

Wat heb je nodig om koplampen te polijsten?

De basis van de koplampen polijsten is schuren. Je hebt dus waterproof schuurpapier nodig (wet sanding). Je gaat met een zeer fijne korrel de toplaag van het kunststof afschuren waarin de verkleuring of aantasting zit. Vervolgens ga je met een polijstmiddel zoals scratch remover de koplamp na behandelen.

Omdat niet alle koplampen er even slecht aan toe zijn is het ook niet nodig om ze vanaf stap 1 aan te pakken. Dit kost je onnodig veel tijd voor hetzelfde resultaat.

koplamp restauratie kitPolijst sets

Er zijn in de handel setjes te verkrijgen waarmee je de koplampen kunt polijsten. Deze bevatten 3 of 4 verschillende schuurpads en een polijstmiddel. Deze sets zijn vaak vrij prijzig maar geven in veel gevallen een goed resultaat. Denk aan 45,- Euro voor een setje.

Je eigen polijst set samen stellen

Koop waterproof schuurpapier van de korrels p1000 + p1500 + p2000 + p2500 + p3000 of iets dat er erg dicht in de buurt komt. Hoe lager het getal hoe grover het schuurpapier is en hoe dieper het schuurt. P1000 gebruik je als eerst omdat deze het grofst is. P3000 gebruik je als laatst om de laatste krasjes mee weg te schuren.

Koop een polijstpasta welke geschikt is voor kunststof. Hiermee kun je het doffe kunststof weer helder en doorzichtiger krijgen. PlastiX van Meguiars is geschikt hiervoor. In feite kun je met elke scratch remover de koplampen polijsten. Van commandant 4 tot en met Valma scratch remover.

Gebruik bij voorkeur ook een sealant welke als laatste een beschermlaagje op je koplamp aanbrengt zodra de verkleuring niet op kort termijn opnieuw toeslaat. Sommige gebruiken als goedkoop alternatief een teflonspray of een siliconespray.

banner-autoverkopen

Instructies koplampen polijsten

Stap 1 – Reinig de koplampen met bij voorkeur Dreft of een allesreiniger.

Door de koplamp te reinigen verdwijnt het vet wat op de koplamp zit en wordt niet dieper in de koplamp geschuurd.

koplamp nat schurenStap 2 – plat het gebied rond de koplamp af met schildersplakband. Dit is voor de bescherming van de autolak.

Dit papier plakband (schilderstape) is makkelijk te verwijderen en is makkelijk hanteerbaar (scheurbaar). Tevens is hij ook veilig voor de autolak. Gebruik nooit en te nimmer ducktape. Deze laat lelijke lijmresten achter op de autolak welke lastig te verwijderen zijn.

Stap 3 – Schuur de koplamp met p1000 waterproof schuurpapier. Zorg ten alle tijde dat het schuurpapier goed nat is.

Met p1000 schuur je de eventueel aanwezig blankelak laag waar de verkleuring in zit er helemaal af. Maak een cirkelende beweging en neem hier rustig de tijd voor. Na 10 minuten schuren kun je de koplamp afspoelen met water en hem op laten drogen of zelf afdrogen met een oude handdoek. Als alles goed is gegaan is de koplamp helemaal mat opgedroogd en kun je er niet meer door heen kijken. Je ziet meteen welke plekjes je nog even verder moet schuren want de koplamp moet helemaal egaal en dof zijn.

Stap 4 – Schuur de koplamp met p1500 waterproof schuurpapier. Zorg ten alle tijde dat het schuurpapier goed nat is.

Met p1500 schuur je de diepe krassen die je met p1000 hebt gemaakt er uit. Deze behandeling ongeveer 5 minuten volhouden. Net zoals de vorige stap kun je de koplamp even schoonmaken met water om te zien of hij helemaal egaal is opgeschuurd.

koplamp polijsten dofStap 5 – Schuur de koplamp met p2000 waterproof schuurpapier. Zorg ten alle tijde dat het schuurpapier goed nat is.

Met P2000 schuur je net als de vorige stappen de krassen van de vorige behandeling er uit. Ook deze behandeling 5 minuten volhouden. Net zoals de vorige stap kun je de koplamp even schoonmaken met water om te zien of hij helemaal egaal is opgeschuurd. Je zult zien dat hij iets minder mat zal opdrogen.

Stap 6 -Schuur de koplamp met p2500 waterproof schuurpapier. Zorg ten alle tijde dat het schuurpapier goed nat is.

Met P2500 schuur je net als de vorige stappen de krassen van de vorige behandeling er uit. Ook deze behandeling 10 minuten volhouden. Aangezien P2500 zeer fijn is duurt het ook langer voordat je alles goed geschuurd hebt. Dit is een zeer belangrijke stap tijdens het polijstproces. Hoe beter deze stap wordt uitgevoerd hoe mooier het resultaat.

Stap 7 – Schuur de koplamp met p3000 waterproof schuurpapier. Zorg ten alle tijde dat het schuurpapier goed nat is.

Ook deze behandeling 10 minuten volhouden. Ook dit is een zeer belangrijke stap in het polijstproces. Hierdoor wordt de koplamp nog gladder. Als je klaar bent met deze stap, en de koplamp is helemaal droog, dan is de koplamp nog steeds niet helder zodat je er doorheen kunt kijken. Dit is normaal dus niet schrikken.

koplamp polijsten helderStap 8 – Polijst de koplamp met een kunststof polijstmiddel of scratchremover.

De stap is er voor om te zorgen dat je weer door het koplampglas heen kunt kijken. Zeer belangrijk dus. Maak kleine cirkelende bewegingen en blijf lang op dezelfde plaats voordat je verschuift. Probeer 30 minuten de stap vol te houden. Als je klaar bent is de koplamp in nieuwstaat!

Stap 9 – Bescherm de koplamp met een Sealant. Dit is een beschermlaag welke voorkomt dat de koplamp gevoeliger is voor weersinvloeden.

Hier zijn speciale middeltjes voor in de handel zoals Meguiars Headlight Protectant à € 12,95. Je kunt het ze, als je geld wilt besparen, ze ook zo laten of inspuiten met bijvoorbeeld WD40. Dit geeft ook een beschermlaagje. Uiteraard kun je de koplampen ook in de was (wax) zetten indien je dit in huis hebt. Dat werkt ook prima.


 

Heb je vragen? Stel ze hieronder! Heb je zelf een voor- en na foto? Mail ze ons dan en wij plaatsen ze op de site.

10 gedachten over “Auto koplampen poetsen en polijsten”

 1. Tandpasta Goldgate (€ 2,75)redelijk scherp polijstend tandpasta gemengd met Baking Soda (€ 3,25) en boormachine met poetsschijf ( heb ik al jaren in huis ) gebruikt (koplampen van Ford Fusion jaar 2003)
  Redelijk helder geworden, MAAR hier en daar zitten nog vlekken op het doorzichtige kunststof. Ik ga nu proberen die laatste vlekken weg te schuren met schuurpapier 2000-2500 en 3000. Bus blanke lak staat klaar voor laatste handeling te weten: glanzende afdekking.

 2. Zoals hierboven al werd aangegeven: Tandpasta (goedkope) en een schuursponsje, binnen no-time zijn ze weer zo glad als een honde-eikel in de maneschijn.

 3. Marcel Gerbrands

  Dank voor deze duidelijke uitleg, prima. Nu kan ik weloverwogen besluiten om het niet zelf te gaan doen: veel meer werk dan ik aanvankelijk dacht!

 4. Deze klus besteed ik toch echt liever uit. Mijn buurman had dit ook gedaan en was er een dag mee bezig en daarna 2 dagen lang last van zijn arm. Voor die 5 tientjes wat het kost ga ik niet moeilijk lopen doen.

 5. Mooi, dat was ik ook van plan, maar nergens P2500 en P3000 kunnen krijgen. Heeft iemand een idee?
  G.van Drecht
  Bilthoven

 6. Heb mijn koplampen ook zelf gepolijst met de aanwijzingen van hierboven en moet zeggen dat het een verbluffend resultaat heeft opgeleverd. Ben in totaal 2,5 uur bezig geweest omdat ik stap 3 (p1000 schuren) heb overgeslagen. Mijn koplampen waren nog niet helemaal ondoorzichtig. Nu is het resultaat dat ze er echt als nieuw uitzien.

Reacties zijn gesloten.