dagwaarde auto

Dagwaarde auto; wat is mijn auto waard

dagwaardeDe dagwaarde van een auto is handig om te weten bij een auto verkopen. Of het nu gaat om een particuliere auto verkoop of u wilt gaan inruilen, het is verstandig om van te voren de dagwaarde auto te berekenen. Dan komt u niet van een koude kermis thuis.

Op internet zijn er diverse hulpmiddelen om de dagwaarde auto te berekenen. Zo heeft de ANWB een rekenhulp welke een ruwe inschatting geven van hoeveel uw auto nog waard is. Ook kunt u gratis gebruik maken van een zogeheten autoveiling. Bij een autoveiling krijgt u een bod op uw auto. U meldt uw auto aan en vult nauwkeurig de gegevens in. Vervolgens kunnen autobedrijven een bod doen op uw auto. Als het bod voor u interessant is kunt u akkoord gaan en direct uw auto verkopen. Ook kunt u op deze wijze te weten komen wat men voor uw auto geeft.

De dagwaarde wordt op een aantal zaken gebaseerd:

  • Merk en model
  • Type / uitvoering
  • Opties
  • Kilometerstand
  • Onderhoudsgeschiedenis
  • Schade
  • Gebreken

 

Dagwaarde auto verzekering

dagwaarde beschadigde autoDe dagwaarde van de auto kan ook van belang zijn voor uw verzekering als er schade in het spel is welke geclaimd moet worden. Soms wordt de dagwaarde slechts uitgekeerd. Verandering aan de auto die door uzelf zijn aangebracht hebben geen effect op de dagwaarde. De dagwaarde wordt bepaald aan de hand van de cataloguswaarde.  Hier spelen zelden de kilometerstand of onderhoudsgeschiedenis een rol. Soms wel de reeds aanwezige schade.

In geval van een autoverzekering afsluiten bepaald de dagwaarde auto een rol in de hoogte van de verzekeringspremie. Bij een  auto met een hoge dagwaarde zal de verzekering ook meer moeten uitbetalen. Dit kan afhankelijk zijn van het type verzekering en verzekeraar.

Dagwaarde auto verkoop

De dagwaarde bij een auto verkoop kan ook een rol spelen. Uiteraard kun je vragen wat de gek er voor geeft maar de dagwaarde staat hier soms los van. Een online taxatie (auto bod) wijst vaak ook uit wat de dagwaarde is bij een particuliere verkoop of een garage verkoop (inruilen).

Auto verkopen aan particulier of andere partij

Bij een particuliere auto verkoop is het bedrag van de auto dagwaarde vaak wat hoger. Het is uiteraard net wat men de auto waard vindt. Een garagebedrijf kijkt vaak naar de andere kant van het verhaal en voor hem is een auto een auto. De emotionele waarde van de verkopende partij speelt geen rol in de opbrengst.

Hoe verkoop ik mijn auto? Particulier verkopen heeft soms ook haken en ogen. Je moet een contract (overeenkomst) opstellen welke beide partijen moeten ondertekenen. Ook heb je altijd het risico dat men terug komt met de auto (terugbrengen) of verhaal komt halen bij verborgen gebreken. Het voordeel kan zijn dat je in deze situatie net iets meer voor je auto krijgt.

Een auto verkopen aan een garagebedrijf, autohandelaar of autoveiling levert je wellicht iets minder geld op maar ook ben je direct van de mogelijke risico’s af die bij een particuliere verkoop wel van toepassing kunnen zijn. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen.

Conclusie dagwaarde auto

De dagwaarde van een auto is dus slechts een indicatie wat je er voor kunt krijgen.  De dagwaarde staat in sommige gevallen los van de investeringen (onderhoud) . Zo gaat iemand geen 300,- Euro extra geven omdat er kort geleden een nieuwe uitlaat onder de auto is gekomen. Voor verzekeringen zijn er andere regels van toepassing om de dagwaarde van je auto te berekenen als dat van een auto handelaar of garagebedrijf. De dagwaarde berekenen kan online.

banner breed keurmerk

2 gedachten over “dagwaarde auto”

  1. Bij franse auto’s is het eerste dag waarde. Vaarwel waarde. Die krengen zakken niet normaal hard in de waarde. Het zijn niet eens lelijke auto’s. Gewoon een slechte reputatie.

  2. vroeger had je zo’n boekje waar in je kon zien wat de richtprijzen waren van auto’s met de jaartallen en modellen. Kent iemand dat nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *