Hoe laat je de auto lekker ruiken

auto geurtejsLast van muffe geurtjes in de auto? Stinkt de auto naar sigaretten rook of huisdieren? Dan wordt het tijd om er iets aan te doen!

Nare geurtjes uit de auto verwijderen

Voordat je de auto lekker kunt laten ruiken moeten alle stinkende factoren in de auto uitgeschakeld worden.
[contact-form-7 id=”2105″ title=”diverse”]

Auto leeghalen

Haal de auto helemaal leeg en laat ook geen snoeppapiertjes achter. Alle vakken in de deuren, dashboardkastje e.d. moeten even leeggemaakt worden. Meteen een mooi moment om de auto even op te ruimen en laten opnieuw in te richten. Vervolgens haal je de automatten uit de auto. Heb je een asbakje in de auto, haal deze dan ook leeg. Indien deze sigaretten as of peuken bevat moet hij uit de auto worden gehaald. Vaak zit aan de bovenkant van het bakje een stukje metaal welke je naar boven kunt drukken om zo vervolgens de asbak te verwijderen. Het asbak moet worden afgewassen om de geuren te elimineren. Je zult verbaasd zijn hoe er een asbak kan stinken. Was deze in de keuken af met afwasmiddel.

stofzuigen autoAuto stofzuigen

Stofzuig de auto grondig zodat er geen losliggend vuil achter kan blijven. Vergeet niet tussen de stoelen te stofzuigen en in de kieren en naden. Ook de vakken in de deuren mogen worden uitgezogen. Heb je een midden-armsteun vergeet deze dan ook niet. Ook de hoedenplank mag gestofzuigd worden. Vergeet de automatten niet eerst uit te kloppen en daarna te stofzuigen.

Ruiten reinigen

Reinig de ruiten aan de binnenkant met een glassex welke geen strepen achterlaat. Je kunt ook een sopje maken met een druppel afwasmiddel en een dopje amonia of brandspiritus. Let er op dat je niet te veel van beide ingrediënten in de sop doet anders wordt het te geconcentreerd. Laat alle deuren open staan tijden het reinigen van de ruiten. Hierdoor drogen de ramen sneller en blijft er geen lucht in de auto hangen. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoekje om de ramen mee af te nemen. Maak de doek niet te nat maar licht vochtig. Als de doek te nat is krijg je moeilijker de ramen streeploos droog. Om de ramen te drogen kun je een zeem gebruiken. Strepen kun je met een nieuw en droog microvezeldoekje weghalen. Gebruik dit doekje alleen hiervoor om te voorkomen dat je ander vuil om de ramen achterlaat of verspreid.

Interieur reinigen

auto interieur reinigenReinig kunststof delen met een sopje waar een minimale hoeveelheid allesreiniger in zit. Een half dopje op een emmer is meer dan genoeg. Gebruik een (nieuw) microvezeldoekje en knijp deze goed uit. Sop vervolgens de kunststof delen / binnenkant van de auto. Te veel allesreiniger laat strepen achter en ruikt niet extra lekker. Vergeet niet de vakken in de deur ook mee te nemen met het afnemen. Als de binnenkant is gesopt dan kun je een cockpit spray gebruiken. Dit laat tevens een lekkere geur achter en laat het interieur weer glimmen. Het voorkomt ook dat luchtjes in de toekomst kunnen blijven hangen door de beschermlaag die het achter laat. Gebruik geen spuitbussen met cockpit spray. Deze geven bij gebruik in de auto aanslag op de ramen. Daarnaast is het middel dat er in zit niet zo effectief als een spuitflacon. Gebruik ook hiervoor een andere microvezeldoek om het middel optimaal te laten werken en geen andere rommel weer af te smeren aan je interieur. Spuit de cockpitspray ook op de doek en niet rechtstreeks op het interieur. Hierbij voorkom je dat het ook op de ruiten terecht komt.

banner-autoverkopen

Bekleding reinigen

Heb je vlekken in de bekleding zitten dan is dit ook een mooi moment om er iets aan te doen. Aangezien de stoelen/bekleding in de auto ook geuren kunnen vasthouden is het geen gek idee om deze ook te reinigen. Ook al heb je geen vlekken, dan kan reinigen toch geen kwaad. Lees altijd goed de voorschriften van het producten om het middel goed zijn werk te laten doen en  te voorkomen dat je juist vlekken gaat maken. Vergeet niet de automatten te reinigen. Deze bevatten namelijk ook zeer veel vuil.

ozon apparaatRokerslucht of dierengeur uit de auto halen

Heb je een auto waarbij een dierengeur of rokerslucht aanwezig is dan is een dagje de ramen open laten staat zinloos. Je hebt dan een ozonbehandeling nodig. Je kunt dit zelf doen door een ozonapparaat te huren bij een verhuurbedrijf maar je kunt de auto er ook voor wegbrengen. Zelf doen kost je 25 Euro per dag en laten doen 75 Euro. Je bent dan wel de geur helemaal kwijt. Vooralsnog moet je de auto met de bovenstaande stappen reinigen voordat je aan een ozonbehandeling begint. Je neemt hierdoor zoveel mogelijk factoren weg die een onaangename geur kunnen verspreiden. Vooral bij het auto verkopen is een auto met een onaangename lucht veel moeilijker. Een goed ruikende of neutraal ruikende auto verkoopt veel makkelijker. Bij het verkopen van je huis krijg je vaak ook als tip om een cake te bakken. Dit is net zo iets.

Welke reinigingsproducten zijn het beste

Om je ramen te reinigen kun je glassex gebruiken of een emmertje met sop (afwasmiddel + amonia of brandspiritus). Ook kun je een kant en klaar middel halen bij de autospeciaalzaak zoals de Sonax ruitenreiniger à 7,49 Euro.

Het interieur reinigen doe je eigenlijk in 2 stappen. Eerst met een sopje met een minimale hoeveelheid allesreiniger en vervolgens met een cockpit spray. De cockpit spray moet je eigenlijk niet op bezuinigen omdat dit niet alleen een groot effect heeft op de geur maar de auto ziet er ook meteen als nieuw uit. Goede cockpit sprays zijn de ‘Meguiars Quick Interior Detailer’ à 14,99 Euro en de ‘Sonax CockpitPfleger). De Sonax is nog in verschillende geurtjes te verkrijgen zoals ‘Apple Fresh’ en ‘Red Summer’. Deze kosten ongeveer 11,99 Euro.

Bekleding en stof reinigen kun je met de ‘Carpet & Interior Cleaner’ van Meguiars doen à 14,99 Euro of met de Sonax ‘Xtreme interieurreiniger’ à 10,99 Euro.

sonax of meguiars

6 gedachten over “Hoe laat je de auto lekker ruiken”

 1. Interrieur filter vernieuwen en op de interrieur filter parfum/vloeibare autogeur druppen. heb je een jaar plezier mee.

  1. Hey Dat is een goede tip!!!
   Waar kan ik mijn interieur filter vinden? Ik heb een Opel Corsa, weet je dat toevallig?

   Groetjes
   Saskia

 2. Ik ga altijd naar de bmw dealer waar ik een geurverfrisser haal. Die dingen zijn de beste! Zelfs de geurverfrissers zijn van top kwaliteit haha

 3. Ik probeer vooral in de wat warmere maanden (maart t/m okt) wat meer aandacht aan mijn auto te besteden. Elke 2 maanden krijgt hij een goede beurt aan de binnenkant waarbij ik alles weer even schoon sop. Hierdoor ruikt de auto altijd fris en ziet hij er als nieuw uit. Als je het bijhoudt dan valt het best mee en kost het je 1,5 uur.

 4. Heb een paar jaar geleden in België in een grote supermarkt/kaufhaus-achtige een spuitbusje gekocht dat ook NEW CAR heette. Dat kwam er aardig in de buurt. Het was een klein busje van denk ik zo’n 250ml. Is nu helaas op.

Reacties zijn gesloten.