autoschade

Hoe los je autoschade op?

Wat doe je met autoschade? Ga je dat zelf repareren, laat je het doen of kun je beter je auto verkopen? We noemen hier veel voorkomende schadegevallen en we geven aan wat je mogelijkheden zijn. Lees snel verder…

Een krasje hier, een deukje daar. Veel auto’s hebben het allemaal al eens meegemaakt. Het ene geval is makkelijker op te lossen dan het andere, maar hoe pak je autoschade nu aan? Lees hier onze tips.

 

Schade zelf oplossen

Als je zelf verantwoordelijk bent voor de opgelopen autoschade wordt dit niet vergoed door de verzekeraar. Je moet dan zelf een oplossing zien te vinden. De meest voorkomende schade aan een auto is lakschade, roest en deuken. Een krasje heeft je auto zo opgelopen, maar wat doe je daar mee? Krassen kun je heel eenvoudig zelf wegwerken met reparatielak. Elke lak is in verschillende kleurcodes verkrijgbaar, dus je hoeft met lakschade niet meteen naar de garage. Je kunt hiervoor zelf naar een autospeciaalzaak of bouwmarkt.

 

Roest kan hardnekkig zijn

Roest is hardnekkiger en tast na verloop van tijd je auto steeds verder aan. Autoschade door lak komt ook veel voor. Hoe eerder je roest wegwerkt, hoe beter. Hiervoor moet je wel wat meer handelingen doen. Je begint door het wegsteken van de roest. Dit kan met de punt van een vijl of met een verfkrabber. Haal resterende plekjes weg met een staalborstel. Smeer daarna met een kwast een roestomzetter op de plek waar de roest zit. Dit verwijdert de roest. Als dat zijn werk heeft gedaan – lees op het etiket hoe het precies werkt – kun je de plek nog licht opschuren voor een glad resultaat. Daarna even afwerken met autolak en je ziet er niks meer van. Veel eigenaren zien alleen dat na verloop van tijd de roest toch weer door de lak heen werkt. Wil je echt een permanente oplossing voor je autoschade? Dan kun je beter naar de garage voor een vakkundige behandeling.

Deukjes opvullen en afwerken

Kleine deukjes kun je zelf opvullen en afwerken met autolak, maar voor grotere deuken moet je naar een garage. Zij hebben de middelen om de auto weer uit te deuken. Hou hierbij wel rekening met het kostenplaatje, het uitdeuken van een plaatdeel kost al snel enkele honderden euro’s. Als je auto niet veel meer waard is kun je net zo goed nog even doorrijden of je auto verkopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk altijd beter om autoschade te voorkomen. Dat lukt lang niet altijd, maar je kunt zelf wel op bepaalde dingen letten.

Weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld snel autoschade tot gevolg hebben. Bij mist bijvoorbeeld kun je beter meer afstand houden. Onverwachte situaties zie je niet aankomen, dus je moet voldoende afstand houden om nog alert te kunnen reageren. Sneeuw en ijzel kunnen leiden tot gladde wegen. Gebruik in ieder geval winterbanden in de koudere maanden en pas je snelheid aan om glijpartijen en botsingen te voorkomen. Hagel kan je overvallen, maar als er voorspellingen worden gemaakt van hagelbuien kun je beter je auto binnen zetten. Hagelstenen kunnen lelijke deuken en krassen veroorzaken. Zet je auto niet onder een boom als het hard waait. Er kunnen takken afbreken en op je auto vallen. Deze schade wordt in sommige gevallen wel vergoed, maar je zit er natuurlijk niet op te wachten.

Laat je telefoon in je tas of in het dashboardkastje als je gaat autorijden. Probeer ook te voorkomen dat je in discussie raakt met je medepassagiers en stel voordat je weggaat de navigatie in. Afleiding is vaak de oorzaak als een auto door een botsing schade oploopt.

Wat de oorzaak ook is van autoschade, het is altijd vervelend. Kun je zelf de schade oplossen? Dan kun je voor weinig kosten je auto weer als nieuw maken. Is het een onmogelijke klus? Ga dan naar de garage voor een vakkundige reparatie.

 

Wat is mijn schadeauto waard?

Uiteraard kun je de auto ook makkelijk en snel via bijvoorbeeld een autoveiling verkopen. Met een paar klikken weet je precies wat hij waard is. De meeste zijn gratis in gebruik dus het kost je niets.

hoogste-prijs-terug

 

1 gedachte over “Hoe los je autoschade op?”

  1. Bedankt voor deze tips over autoschade. Ik heb recent wat deukjes en wat lakschade opgelopen, omdat een groep kwajongens steentjes tegen mijn auto hebben gegooid. Erg vervelend. Fijn om te lezen dat ik met reparatielak en autolak beide problemen kan oplossen. Is er nog een bepaalde manier waarop het aangebracht moet worden?

Reacties zijn gesloten.