Maak je auto vakantieklaar

vakantiecheck autoDe grote vakantie staat weer voor de deur en een hoop mensen gaan dan ook met de auto op vakantie. Dit kan het juiste moment zijn om je eigen auto te verkopen.

Juni en juli zijn een van de drukste maanden in het jaar dat mensen hun auto kopen en verkopen. Hierop kun je dus mooi inspelen. Je auto verkoop je dus sneller in deze maanden. Het is niet alleen de vakantie die voor de deur staat maar ook het mooie weer dat er voor zorgt dat mensen er meer op uit trekken en het vakantiegeld die mensen binnen hebben gekregen.

Als je de auto particulier gaat verkopen dan kan het nuttig zijn om hem vakantieklaar te maken. Ga je de auto verkopen via een autoveiling of inruilen dan kun je deze moeite besparen. Autobedrijven kunnen namelijk tegen inkoopsprijs een beurt op de auto gooien waardoor je zelf verlies zou leiden. Ook een stevige poetsbeurt zal weinig uithalen. Autobedrijven kunnen de auto vaak tegen inkoopsprijs de auto professioneel laten poetsen. Doe dit dus alleen als je de auto verkopen wilt aan een particulier.

Wat houdt vakantieklaar in?

Vakantieklaar is dat de auto in een dusdanige technische staat verkeerd dat je er zo mee op vakantie kunt. Lange afstanden zijn geen probleem omdat de auto helemaal technisch is nagelopen en dat de airco goed functioneert.

auto remmenRemmen

Feitelijk krijg je een goede onderhoudsbeurt waarbij ook uitgebreid wordt gekeken naar de remmen. 1000km op de vlakke Nederlandse wegen is heel anders dan 1000km door de bergen en heuvels heen. De remmen hebben het veel zwaarder te voortduren waardoor ze harder slijten. Je wilt immers niet dat je onderweg er achter komt dat je remblokken aan hun einde zijn en daardoor minder goed functioneren. Ook kun je in het buitenland te maken krijgen met overstekend wild. Ook dan wil je dat je remmen goed functioneren.

Airconditioning

Tijdens de drukke vakantieperioden krijg je waarschijnlijk ook te maken met file en erg warm weer. Een goedwerkende airco zonder muffe geurtjes is voor velen een uitkomst. Bij veel auto’s ruikt de airco muf. Dit komt omdat de aircofilters vol schimmels en bacteriën zit welke tevens slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt dit oplossen door de airco een onderhoudsbeurt te laten geven waarbij de filters worden vervangen en de airco wordt bijgevuld. De vieze luchtjes kun je eenvoudig voorkomen door de airco eerder uit te zetten dan de motor. Hierdoor kan het filter drogen en groeien schimmels en bacteriën niet snel aan. Zet dus 5 minuten voordat je op bestemming aankomt je airco al uit.

Vloeistoffen

olie bijvullenBij zo’n uitgebreide check/beurt hoort uiteraard ook een vloeistof controle. Motorolie is daar een van. Elke auto verbruikt olie, dus voldoende motorolie is belangrijk. Omdat je op vakantie lange ritten maakt wil je gewoon dat er genoeg olie in het motorblok zit om de smering optimaal te houden. De hoeveelheid olie kun je zelf eenvoudig controleren. Elke auto heeft namelijk een oliepeilstok. Deze is bij veel auto’s met een geelgekleurd handvat terug te vinden onder de motorkap.

Olie peilen doe je normaal bij een koude motor. Ben je onderweg en wil je het olieniveau controleren, wacht dan minimaal 10 minuten. De olie is namelijk kokendheet. Veeg de peilstok vooraf schoon met een doek voordat je begint met peilen.  Zorg tevens dat de auto recht staat en niet schuin op een heuvel.

De oliepeilstok heeft inkepingen en/of kenmerken. Deze geven een minimum en maximum aan. Vaak is het verschil tussen deze twee 1 liter olie. Als de olie onder het minimum zit dan moet je nodig olie bijvullen. Kijk in het onderhoudsboekje welke olie in de auto thuishoort. De meest verkochte is 5W30/5W40/10W40.

Tip: Zorg dat je een liter olie in de kofferbak hebt liggen en dat je voordat je aan een lange reis begint je oliepeil controleert.

Ruitenwissers en ruitenwisservloeistof

ruitenwisservloeistof Onderweg op vakantie zul je te maken krijgen met meerdere weertypes en insecten. Je zult je ruitenwissers dus hard nodig hebben. Goede ruitenwissers is een must-have. Dit is geen dure investering maar wel een hele belangrijke. Goed zicht is erg belangrijk.

Goed zicht krijg je door schone ruiten. Goede ruitenwissers en genoeg ruitenwisservloeistof zijn dus belangrijk. In de winter gebruik je een blauwe anti-vries ruitenwisservloeistof zodat de vloeistof niet bevriest bij temperaturen onder 0. In de zomer kun je deze vloeistof ook gebruiken maar een vloeistof die helpt bij het verwijderen van vliegjes is ook een uitkomst. Zorg daarom dat je ruitenwisservloeistof-reservoir geen anti-vries middel meer bevat en vul hem aan met anti-insecten-ruitenwisservloeistof. Deze is vaak geel of roze van kleur. Het reservoir leegmaken kan eenvoudig door de ruitenwissers omhoog te zetten en de sproei-knop net zo lang in te houden totdat er geen vloeistof meer uit komt. In de gemiddelde auto gaat ongeveer 3,5 liter vloeistof.

Koelvloeistof

Het niveau van de koelvloeistof kun je controleren bij een koude motor. Hiervoor hoef je bijna nooit de dop los te draaien omdat het reservoir in veel gevallen transparant is en je precies kunt zien hoeveel er in zit. Het reservoir geeft een minimum en maximum aan. Controleren doe je bij een koude motor omdat het niveau bij een warme motor anders kan zijn.

remmen en vloeistofRemvloeistof

Remvloeistof hoort op een normaal niveau te zijn. Is het niveau laag dat betekend dat vaak dat je remblokken versleten zijn. Ga daarom naar de garage en laat controleren in welke staat je remmen verkeren. Zeker als je een lange reis voor de boeg heb moet je kunnen vertrouwen op je remmen.

Bandenspanning/profiel

Zorg dat je banden op de juiste spanning zijn. Ga je met belading rijden dan moeten je banden harder worden opgepompt. De juiste bandenspanning verbeterd de rolweerstand waardoor je niet onnodig veel brandstof verspilt. Daarnaast komen de rijeigenschappen van de band het beste tot hun recht bij de juiste bandenspanning. Ook heeft de bandenspanning effect op hoe de band slijt. De juiste spanning zorgt voor minimale slijtage over het gehele oppervlak. Meer over bandenspanning lezen.

auto klaarGratis zomercheck

Veel garages doen aan een gratis zomercheck. Sommige tegen een gereduceerd tarief. Onthoud dat garages vaak hun best doen om iets te vinden waaraan ze kunnen verdienen. Een litertje vloeistof is bij hun vaak duurder dan dat je het zelf koopt maar dat moet iedereen voor zichzelf weten.

Wil je er zeker van zijn dat je auto in topconditie verkeerd dat zorg je dat de auto altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten krijgt.

 

2 gedachten over “Maak je auto vakantieklaar”

  1. Zorg dat je ook gereedschap en plakband meeneemt. Klinkt misschien raar maar bij mijn Volkswagen gebeurde het dat ik over een drempel heen reed en mijn raam ineens naar beneden zakte. Ik was in Polen en had gelukkig een rol ducktape bij me. Gelukkig kon ik mijn raam weer omhoog tillen en met pakband vastzetten. Je moet er niet aan denken wat ze allemaal uit je auto stelen of dat het gaat regenen.

Reacties zijn gesloten.