Mag de koper de reparatiekosten op jou verhalen?

Stel: je zet je tweedehands auto te koop en al snel heb je een koper gevonden. Je neemt alles door en je regelt samen de overdracht. Daar ben je maar mooi vanaf denk je.. of toch niet? Want wat moet je doen als de koper een paar weken later contact met je opneemt om reparatie kosten te verhalen?

Je kunt niet alles weten en soms is het ook een kwestie van pech. Maar je zit er niet op te wachten dat de nieuwe eigenaar van je auto je later benadert vanwege gebreken. Kan een koper dan de reparatiekosten verhalen op jou of kun je dit weigeren?

Reparatiekosten verhalen: realistisch of niet?

Of je reparatiekosten moet betalen is afhankelijk van het specifieke geval. Heb je als verkoper alle gebreken vermeld en ook aangegeven wanneer bepaald onderhoud is gepleegd? Dan is het voor een koper lastig om bij jou verhaal te halen. Je hebt immers alles duidelijk aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan standaardzaken zoals de leeftijd en kilometerstand. Vermeld ook wanneer bepaalde reparaties zijn uitgevoerd. Is de distributieriem bijvoorbeeld onlangs vervangen of dit die reparatie eraan te komen? Zijn er verder nog mankementen of andere twijfelgevallen? Vermeld het allemaal om te voorkomen dat de koper later reparatiekosten gaat verhalen.

Altijd eerlijk zijn

Als je je auto verkoopt moet je altijd eerlijk zijn. Als dat betekent dat de waarde naar beneden gaat is dat zo. Je moet het verhaal niet mooier willen maken dan het is. Natuurlijk kun je eigenschappen die van toegevoegde waarde zijn wel benadrukken, maar let er wel op dat je geen informatie achterhoudt. Wees ook realistisch in de prijs. Het is begrijpelijk dat je zo veel mogelijk uit de verkoop probeert te halen, maar vraag niet te veel. Als er dan iets aan de auto mankeert zal een koper je sneller benaderen dan wanneer de prijs er ook naar was.

Informeer voldoende

Heb je weinig informatie over je auto vermeld? Dan kan een koper zich later afvragen waarom je niets hebt vermeld over bepaalde onderdelen of eigenschappen. Het wordt dan voor een koper makkelijker om reparatie kosten te verhalen. Er zijn geen duidelijke richtlijnen die aangeven wanneer je verantwoordelijk bent voor de reparatiekosten. Als een koper stappen onderneemt wordt er heel concreet naar de situatie gekeken. Je kunt dus beter voorkomen dat je problemen krijgt.

Verkopen aan erkende inkoper

Je kunt je auto aan een erkend inkoop bedrijf te verkopen. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in hun vak en weten vaak wel of er mankementen zijn. Ze stellen ook de juiste vragen om erachter te komen in hoeverre je op de hoogte bent van gebreken. Als je je auto verkoopt aan een RDW erkende dealer kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

hoogste-prijs-terug