Showroom shine

auto poetsenShowroom shine, oftewel Cockpitspray. Deze term gebruikte een medewerker van een verhuurbedrijf om de machines die weer waren ingeleverd klaar te maken voor de showroom. Nadat de machines gereinigd waren, werden ze met een royale hoeveelheid cockpitspray ingespoten om ze te laten glanzen. Want wie er nu niet een mooie glimmende cementmixer of verticuteermachine? Het kan nog erger: een monteur van een vrachtwagendealer verbaasde zich eens over het glimmende dashboard in een vrachtwagen. Er zat een glimmende, vette laag over al het kunststof in de cabine. Een leerling-monteur wist niet dat de fabrikant van cockpitspray ook teflonspray maakte en had alleen naar het merk op de spuitbus gekeken. Om vervolgens het dashboard lagen dik in de teflon te spuiten.

De moraal van dit verhaal is: glans is niet altijd goed. Zeker niet wanneer het materiaal niet glanzend uit de fabriek is gekomen. Het loont altijd om je auto van binnen en van buiten schoon te houden, maar als je het doet, doe het dan goed. Regelmatig je auto schoonmaken is alleen goed als je de juiste methode en goede producten gebruikt. En als je in de juiste volgorde werkt: van binnen naar buiten. Ga je je auto verkopen? Dan komen deze tips ook heel goed van pas. Je kunt eenvoudig de inruilwaarde of dagwaarde van je auto verhogen.

Er is namelijk een goede reden om te beginnen met het schoonmaken van het interieur: als je de vloermatten gaat uitkloppen nadat je je auto hebt gewassen (en gepoetst) zit je auto meteen weer onder het stof. Niet doen dus. Het schoonmaken van het interieur begint met het verwijderen van alle losse spullen; kinderzitjes, parkeerbonnetjes op de vloer, kaarten uit de portiervakken en uiteraard ook de vloermatten. Het is raadzaam om elke twee maanden de auto grondig te stofzuigeren. Zelfs als je niet in de auto eet of rookt wordt de auto stoffig van binnen. Het is belangrijk om op moeilijk bereikbare plekken goed te reinigen: rond de hoezen van de versnellingspook en handrem, maar vooral ook naast en onder de stoelen. Een dealer of handelaar ziet meteen of een auto regelmatig schoongemaakt is, of dat het even snel-snel voor de verkoop is gebeurd. Zelfs als je de auto wilt gaan verkopen op een autoveiling loont het de moeite om het interieur goed en grondig schoon te maken. Handige tip: gebruik een klein kwastje bij het stofzuigen om de ventilatieroosters schoon te maken. Als het interieur schoon is, kun je de kunststof delen het best afnemen met een sopje van lauwwarm water en huishoudzeep. Gebruik bij voorkeur een microvezeldoek omdat die niet pluizen. Je zult versteld staan wat een uurtje werk kan betekenen voor het interieur van de auto. Het levert meer op dan vijf minuutjes spuiten met cockpitspray. In het volgende blog geven we je tips over het schoonmaken van de lak.