Tijd voor een nieuwe autoradio?

autoradio mp3Heb jij nog niet zo’n moderne autoradio in je auto zitten waar je MP3 op af kunt spelen via een usb stick? Tijd voor een nieuwe radio.

Nieuwe autoradio’s zijn van veel gemakken voorzien. Je hebt ze in allerlei prijsklassen, van 30 euro tot en met een paar honderd. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Een radio van 30 euro is vaak voorzien van een usb aansluiting en een sd-kaart slot zodat je van deze 2 direct je MP3 bestanden kunt afspelen. Leg je er een paar tientjes bij dan krijg je er ook een cd loopwerk bij zodat je normale cd’s en MP3 cd’s kunt afspelen.

Het voordeel met deze nieuwe radio’s t.o.v. de normale cd-autoradio is dat je veel meer muziek kwijt kunt op een usb stick of sd-kaart. Een normale cd kan 700 MB aan data bevatten wat gelijk staat aan een kleine 20 songs. Een usb stick of sd-kaart kan 64 GB groot zijn. Je moet er wel even op letten dat je nieuwe autoradio het ook ondersteunt. Sommige sticks of sd-kaarten hebben zoveel geheugen aan boord dat de radio het niet meer herkend.


banner-autoverkopen

Je hebt de fabrieksradio welke helemaal in het design van je interieur meeloopt en de universele autoradio. Dit topic gaat over de universele autoradio.

Hoe zit een autoradio aangesloten

aansluitingen autoradioElke autoradio zit vast met een connector waar alle draden op uit komen, denk hierbij aan speaker draden en elektriciteit. Om het allemaal een stuk universeler te maken heeft met de ISO stekker bedacht. De ISO stekker bestaat uit 2 stekkers, 1 voor de elektriciteit en 1 voor de speakers. Dankzij de ISO norm kun je dus elke willekeurig autoradio in de winkel kopen en aansluiten in je auto. Sommige fabrikanten zijn zo leuk geweest om een autoradio te gebruiken welke niet gebruik heeft gemaakt van een ISO stekker, dit is een samenwerking tussen een autoradiofabrikant en autofabrikant geweest. Hierdoor heb je geen ISO aansluiting in de auto. Gelukkig is er niets aan de hand omdat er verloopkabels bestaan. Deze verloopkabels c.q. adapters transformeren de stekker die in je auto zit om naar een ISO aansluiting. Hierdoor kun je elke radio universele autoradio aansluiten die je maar wilt. Deze verloopkabels kosten tussen de 10 en 15 euro bij een autospeciaalzaak zoals Brezan bijvoorbeeld. Ook zijn ze o.a. bij de Conrad te bestellen.

Een autoradio loshalen

Voordat je begint is het raadzaam om de pluskabel van je accu los te halen om kortsluiting te voorkomen. Als dit teveel moeite is dan raden wij aan om in ieder geval de sleutel uit het contact te verwijderen.

De huidige autoradio loshalen kan nog een hele kluif zijn. De radio wordt namelijk vastgehouden in een zogeheten inbouwframe of bracket. De autoradio heeft aan de zijkant namelijk openingen aan de zijkant zitten en het bracket die in de auto vast zit die heeft een verend palletje die in de opening van de radio valt. Hierdoor komt hij op slot te zitten. Dit is om te voorkomen dat de radio vanzelf uit de inbouwopening los komt en dat dieven hem snel te pakken krijgen. Jammer genoeg dat als de dieven de radio willen hebben ze je halve dashboard slopen om hem er uit te krijgen. De schade is dan hoger dan de nieuwwaarde van de radio.

Om de radio op de normale manier los te krijgen heb je speciaal gereedschap nodig. Dit zijn in 99 van de 100 gevallen kleine platte stukjes metalen (metalen sleuteltjes). Als je een radio koopt zitten ze er standaard bij. Koop je een auto waar al een radio inzit dan ben je mogelijk niet in het bezit van deze ‘sleuteltjes’. Je kunt de originele bestellen op het internet maar je kunt ook zelf iets fabriceren. Een rechtgebogen paperclip werkt namelijk ook heel goed.

Het speciale gereedschap steek je in de kleine sleuven welke achter het frontje verborgen zitten. Vermoedelijk hoor je een klik als je het metaal naar binnen steekt en je autoradio komt aan die kant los. Autoradio’s hebben zowel links als rechts een sleuf zitten welke bedoeld is om de vergrendeling te deblokkeren.

Een autoradio plaatsen

Als de oude autoradio er uit is dan heb je het meeste werk er op zitten. Het plaatsen van een nieuwe universele autoradio is kinderspel. Bij de oude radio heb je de stekkers (ISO) en de antenne er uit gehaald. Deze stekker stop je weer bij de nieuwe autoradio er in en plaats de radio weer in de inbouwopening. Wacht even met het helemaal terug duwen van de radio zodat hij nog niet in de vergrendeling valt. Test de radio eerst om te zien of alles werkt. Doet de radio het zoals goede ontvangst? Sla een zender op en zet je contact uit. Wacht 15 seconden en zet je contact weer op aan. Is je radiozender nog steeds opgeslagen of begint de radio weer bij 87.5 MHz. Als alles goed werkt dan kun je de radio helemaal naar achter duwen totdat je klik hoort. De radio zit vast en is nu helemaal klaar voor gebruik. Veel plezier!

2 gedachten over “Tijd voor een nieuwe autoradio?”

  1. Zag er altijd tegen op maar zo te lezen is het makkelijker dan ik dacht. Eerst maar eens kijken of ik de radio kan loshalen. Dat lijkt me nog het lastigst.

  2. Duidelijke uitleg! Zag er altijd tegen op maar zie dat het eigenlijk de kunst is om je radio los te krijgen. Dit lijkt me juist niet zo moeilijk. Als dit lukt dan ga ik kijken voor een nieuwe radio want ben die normale cd’s wel een beetje zat.

Reacties zijn gesloten.