Veiligheidshesje in Duitsland vanaf nu verplicht

veiligheidsvestVanaf 1 juli 2014 is het verplicht in Duitsland om minimaal een veiligheidsvest bij je te hebben in de auto. Deze regel geldt alleen voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs. Bestuurders van campers worden momenteel nog ontzien.

Of je nu een inwoner bent van Duitsland of op vakantie gaat en door Duitsland heen rijdt maak dus niet uit. Iedereen moet dus minimaal 1 veiligheidsvest bij zich hebben in de auto. Uiteraard is het wel slim om voor de overige passagiers ook een vest mee te nemen. Heb je geen veiligheidsvest in de auto en je kunt hem niet tonen bij een controle dan kost het je 15,- euro. Zonde geld want zo’n veiligheidsvest is een stuk goedkoper. Waarschijnlijk kun je er wel 3 kopen voor dat bedrag.

Zo’n reflecterend jasje mag wat Duitsland betreft in 3 kleuren zijn: rood, geel of oranje. Zolang het maar een echt veiligheidsvest is.

Duitsland liep iets achter omdat deze regel al reeds was ingevoerd in Frankrijk, België, Spanje, Italië en Oostenrijk.

De boetebedragen liggen in andere landen een stuk hoger voor het niet dragen van een veiligheidsvest bij pech of een ongeval. Zo kost de geldboete in België minimaal 50,- euro, in Bugarijë 25,- euro, Frankrijk 90,- euro, Italië 38,- euro, Luxemburg 49,- euro, Spanje 90,- euro en Portugal 60,- euro.

milieusticker duitslandGa je op vakantie of ben je van plan bepaalde landen te passeren dan kun je beter een veiligheidsvest gaan aanschaffen. Bij controles moet je deze kunnen tonen en bij pech of een ongeval moet je deze dragen als bestuurder zijnde.

Duitsland kent tevens een milieusticker. Deze is ook in bepaalde delen van Duitsland verplicht. De milieusticker geeft aan hoe schoon de auto is met een getal en een kleur. Het is niet alleen verboden om een gebied in te rijden waar je de verkeerde sticker hebt hebt maar ook zonder sticker riskeer je een bekeuring van minimaal 40,- euro.

2 gedachten over “Veiligheidshesje in Duitsland vanaf nu verplicht”

  1. Volgens mij moet je (als het extreem sneeuw winterweer is) ook extra warme kleding/deken, extra 5 liter brandstof en iets warms te drinken in je auto hebben voor elke inzittende. Of is dit iets voor de Duitsers zelf?

Reacties zijn gesloten.