De voor- en nadelen van een nieuwe auto kopen

nieuwe autoOp het moment dat je weer uitgekeken bent op je eigen auto en op zoek bent naar een nieuwe, dan heb je de keuze om een nieuwe 2de hands auto te kopen of een nieuwe bij de dealer. Uiteraard hangt dit helemaal van je budget en je wensen af.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hagelnieuwe bolide welke je zelf mag inrijden?

Een nieuwe auto heeft zo zijn eigen voordelen t.o.v. een jonge 2de hands. Uiteraard zijn de nadelen meer op financieel vlak te zoeken.

Naar eigen wens

auto optiesEen nieuwe auto kun je helemaal naar eigen wens aankleden. Zo kun je zelf de kleur van de auto bepalen en aangeven welke accessoires en opties je wel of niet belangrijk vind. Wil je een airco in je auto of cruise control. Ook het type bekleding kun je vaak zelf uitkiezen. Ga je voor gekleurde spiegelkappen of niet?

Bijna elk merk en type heeft meerdere type motorblokken beschikbaar. Je kunt dus zelf bepalen of je voor zuinig gaat of voor sportief. Benzine, diesel of toch LPG. Automaat of handgeschakeld?

Schadevrij

Een nieuwe auto is niet alleen schoon van binnen en van buiten maar ook helemaal schadevrij. Vanaf nu kun je supertrots zijn op je nieuwe glimmende auto.

Wachttijd

wachttijd autoJouw droomauto moet worden gemaakt. Dit kost even tijd. Je kunt er dus niet al de volgende week mee gaan toeren. Hoe specialer je de auto wilt, hoe langer het kan duren. Sommige auto’s (merken) zijn snel leverbaar, andere laten soms maanden op zich wachten. Het voordeel van een 2de hands auto is dat je die nog vaak dezelfde week in bezit hebt.

Garantie

Elke nieuwe auto krijgt standaard garantie. Het ene merk geeft je meer garantie dan het andere merk. Kia geeft bijvoorbeeld 7 jaar garantie. Maar in de kleine letters is te lezen dat niet alles 7 jaar garantie meekrijgt. De navigatie krijgt bijvoorbeeld 3 jaar garantie en staat er meer dan 150.000 op de teller dan vervalt tevens de garantie op het motorische gedeelte.  Wel is de garantie overdraagbaar dus daardoor kan hij iets meer waardevast zijn.

Onderhoud

auto onderhoud Een nieuwe auto heeft minder onderhoud nodig omdat alles nog nieuw is. Wel moet er een servicebeurt uitgevoerd worden bij een bepaalde kilometerstand. Hier wordt dan alles nog even gecontroleerd. Deze servicebeurt is kosteloos. Het vereiste onderhoud is wel afhankelijk van de kilometers die je er mee rijdt. De olie heeft een beperkte levensduur net als bougies, remmen en bepaalde andere onderdelen.

APK

Bij een nieuwe auto heb je de eerste 3 jaar geen APK. 3 Jaar zorgeloos rijden dus zonder kosten te maken.

Brandstofverbruik

Een nieuwe auto voldoet aan hogere eisen en is zuiniger dan vergelijkbare exemplaren die enkele jaren ouder zijn. Hierdoor zul je minder brandstof verbruiken. Ook op het milieuvlak is de auto schoner. Minder CO2 uitstoot dus. Dit kan voor de eventuele bijtelling gunstige gevolgen hebben.

Verzekering

verzekering autoEen nieuwe auto is een smak geld welke de meeste mensen extra verzekeren. Je komt dus al snel uit op een All Risk verzekering waarbij eigen schade meeverzekerd is. Rijdt je zelf tegen een boom aan of kom je bij je auto en zit er schade op waarbij er geen tegenpartij bekend is dan kun je aankloppen bij je verzekering. De schade wordt dan door de verzekering betaald. Schades zijn hele dure dingen dus goed verzekeren kan geen kwaad.

Afschrijving

Een nieuwe auto heeft vooral in het begin veel afschrijving. Vanaf het moment dat je bij de dealer wegrijdt is je nieuwe auto meteen enkele duizenden euro’s minder waard. Je hebt daarvoor wel een auto met nagenoeg niets op de teller en hij is krasvrij.

Conclusie

Al het moois wat een nieuwe auto te bieden heeft kost je natuurlijk ook meer dan een mooie 2de hands auto. Een nieuwe auto kost een stuk meer dan een van drie jaar oud. Daarentegen heb je de eerste 3 jaar nagenoeg geen uitgaven aan de auto behalve een dure verzekering. Ook is in de meeste gevallen de garantie goed geregeld.

Bij een tweedehands auto heb je mogelijk geen garantie en ben je niet de eerste eigenaar. Vermoedelijk zijn er ook gebruikerssporen van de voorganger. Ondanks dat de auto nog erg jong is weet je nooit welke kosten er aan zitten te komen. Gelukkig zijn de auto’s van tegenwoordig van een dusdanige kwaliteit dat je je daar eigenlijk niet echt veel zorgen om hoeft te maken.


 

Weet jij nog voor- of nadelen te noemen van een nieuwe auto? Wij horen het graag! We zien je reactie hieronder wel tegemoet.

3 gedachten over “De voor- en nadelen van een nieuwe auto kopen”

  1. Voor mij geen nieuwe auto. Had van de week mijn auto bij een supermarkt geparkeerd en toen ik terug kwam had ik schade. Denk dat iemand met zijn winkelwagen tegen mijn auto gekomen was of zoiets. Ook bij een auto van 8 blijft het doodzonde maar bij een gloednieuwe zou ik echt gaan janken hoor.

  2. Je hebt vaak wel zo’n 50/50 deal of dat je volgend jaar nog een deel betaald. Dan hoeft je niet ineens een hoop geld op tafel te leggen.

  3. Ik vind een nieuwe auto altijd zo duur. Het klopt inderdaad dat je een paar duizend lichter bent als je de straat uitrijdt maar als het goed is heb je vooraf een goede proefrit gemaakt dus dat zal niet snel het geval zijn:)

Reacties zijn gesloten.