Waardebepaling, wat is mijn auto waard

waardebepaling autoIedereen die zich een beetje in auto’s interesseert heeft vast een keer zitten neuzen op internet tussen de occasions om te kijken wat een auto kost, en misschien ook wel om te kijken wat een auto waard is. Er zijn diverse sites waar je de waarde van je auto kunt bepalen, maar die waardebepaling is nooit volledig betrouwbaar. Een globale waardebepaling door een geautomatiseerde online taxatie kan echter wel een goede richtprijs geven voor je auto.

Je zult zien dat er een groot verschil zit tussen de verkoopprijs van vergelijkbare modellen en de inruilprijs van je eigen auto. Stel dat een vergelijkbaar model te koop staat voor 4500 euro, dan moet je niet vreemd opkijken dat je bij de inruil rond de 2500 euro krijgt voor je eigen auto. De koper van je auto zal altijd laag beginnen om wat onderhandelingsruimte te houden. Om je eigen onderhandelingspositie te versterken kun je vooraf wat onderzoek doen op internet, maar het is zeker aan te raden om vergelijkbare auto’s eens in het echt te bekijken. Als je tussen de tweedehands auto’s bij de occasionafdeling rondloopt kun je tevens de kunst afkijken hoe garages zelf de auto’s te koop aanbieden. De een zet de auto liefdeloos buiten tussen de rijen occasions terwijl de ander de auto gepoetst en wel binnenzet. In dat laatste geval zul je zien dat de vraagprijs ook hoger ligt, terwijl de investering in een grondige poetsbeurt en interieurreiniging de garage iets van 150 euro heeft gekost.

waarde autoBeter is het om auto’s te gaan bekijken die geen ‘schoonheidsbehandeling’ hebben ondergaan. Je kunt dan een beter oordeel krijgen van de uiterlijke staat, hieraan kun je ook aflezen hoe de auto gebruikt is. Probeer een zo gaaf mogelijk exemplaar te vinden en ga dan eens verder kijken naar de technische staat en de specificaties van de auto: wat is de leeftijd en de kilometerstand, heeft de auto het nodige onderhoud gehad, is er in de auto gerookt, wat is de staat van de bekleding?
Een auto die er piekfijn uitziet, maar nodig een nieuwe distributieriem nodig heeft is minder interessant dan een goed onderhouden auto met enige lakschade.

Als je een goed beeld hebt van vergelijkbare auto’s, dan kun je je eigen richtprijs en bodemprijs daar op afstemmen. Neem daarbij ook de accessoires mee zoals airconditioning, een trekhaak, eventueel recent onderhoud. Niet elke koper of opkoper ziet dit soort dingen in een oogopslag, vergeet ze daarom niet te vermelden in een advertentie. Dit moet je zeker ook doen als je de auto aanbiedt op een online autoveiling, er is altijd wel een opkoper die de meerwaarde van je auto wel ziet en dus ook een hoger bod zal uitbrengen.

2 gedachten over “Waardebepaling, wat is mijn auto waard”

  1. Ja, gewoon een gratis bod opvragen bij zo’n veilingsite, dan weet je wat hij waard is. Zolang je maar niet verplicht bent om de auto ook meteen te verkopen.

  2. Je auto is waard wat de gek er voor geeft. Het verbaas me altijd dat autoverkopers de prijs krijgen die ze er voor vragen en als je zelf je auto voor die prijs wilt verkopen dat iedereen komt afdingen. Hoe kan dat nou?
    Geeft een garage zoveel meer vertrouwen dat ze daarmee ook de prijs hoger kunnen maken die je er ook nog voor betaald?

Reacties zijn gesloten.