Veel mensen stellen de vraag wat is mijn auto waard. Er zijn verschillende manieren om er achter te komen wat de auto waard is. Wel is de waarde afhankelijk van aan welke partij je de auto verkoopt.
Wat is mijn auto waard als ik hem aan een particulier verkoop?
Om uit te vinden wat de auto waard is in de ogen van de particulier kun je onderzoek doen op Marktplaats. Kijk naar het zelfde merk en type auto die vergelijkbare opties heeft en van hetzelfde bouwjaar is. Ook de kleur kan verschil maken. Kijk wat mensen bieden op de auto. Dit geeft vaak aan wat de waarde van de auto is in de ogen van de particulier.
Wat is mijn auto waard als ik hem inruil?
Een auto inruilen levert vaak niet de hoogste prijs op maar wel een hoop gemak. Zo kun je naar de garage toe rijden met je auto en wisselt deze om voor de nieuwe. Je zit nooit zonder auto. Autohandelaren geven niet de beste prijs voor je auto terug. Vaak kijken zij op Marktplaats en zoeken op merk, type en bouwjaar. Ze zoeken dat letterlijk de aller goedkoopste die er tussen staat door op de prijs te filteren. Opties en kleur noemen zij onbelangrijk. De laagste prijs die op Marktplaats staat geven ze er niet eens voor terug want zij moeten immers ook geld verdienen aan jouw auto.
Een autohandelaar/garage wilt, afhankelijk van de waarde van de auto, toch minimaal tussen de 500 en 1000 euro verdienen aan jou. Stel de goedkoopste auto van jouw merk, type en bouwjaar staat op Marktplaats voor 3000 euro, dan heb je grote kans dat de autohandelaar/garage er niet meer dan 2000 voor terug geeft als inruil op je nieuwe auto.
Wat is mijn auto waard als ik hem op een autoveiling aanbied?
Autoveilingen geven meer terug voor je auto dan een autohandelaar of garage. In gevallen van schade, defecten, gebreken en verlopen apk’s geeft een autoveiling vaak ook meer terug voor je auto dan je op Marktplaats zult krijgen. Autobedrijven hebben personeel in dienst die defecten en gebreken tegen inkoopsprijs kunnen herstellen. Auto’s opkopen via een veiling is voor hun ook interessante handel. Omdat meerdere autobedrijven op de veiling moeten bieden komt hier vaak de hoogste prijs uit voort.
Tevens kun je bij een aantal autoveilingen gratis een bod ontvangen op je auto die vrijblijvend is. Betaal nooit voor deze dienstverlening omdat er gratis partijen zijn. Dit zou zonde zijn van het geld.
ANWB waardecheck
Ook de ANWB heeft een waardecheck op de site staan. Ga hier niet van uit omdat deze vaak er hoog uitvalt en teleurstellingen creëert. Doe zelf een goed onderzoek en kijk niet wat een auto waard zou moeten zijn via tabellen maar wat men er echt voor geeft.
Waarde vast
Vooral bij minder populaire merken zul je merken dat ze niet waardevast zijn. Je kunt al een recente auto (bouwjaar) rijden voor weinig geld. Bij verkoop of inruil zijn ze vaak weinig waard vanwege het merk wat soms los staat van de kwaliteit.
Duitse en Japanse auto’s zijn over het algemeen vrij waardevast. Franse en Italiaanse auto zijn vaak niet waardevast. Houdt hier rekening mee bij aanschaf en verkoop.
10 meest waardevaste auto’s
Volkswagen, Seat, Audi, BMW, Mercedes, Toyota, Mazda, Skoda, Mini, Volvo
Naast deze merken zijn ook kleine auto’s meer waardevast. Dit komt omdat ze goedkoper zijn in de wegenbelasting en zuiniger zijn qua brandstofverbruik.
10 minder waardevaste auto’s
Chrysler, Renault, Peugeot, Citroën, Chevrolet, Jaguar, Kia, Ford, Fiat, Alfa Romeo
Naast deze merken zijn ook grote auto’s niet waardevast omdat ze minder populair zijn. Dit komt door de hoge wegenbelasting en het verbruik.
Conclusie
Het antwoord op de vraag: wat is mijn auto waard, verschilt dus aan wie je hem verkoopt. Niet in alle gevallen is hij hetzelfde waard. Dit is afhankelijk van de koper.
Je auto is waard wat hij voor iemand waard is. Wat de gek er voor geeft zeggen ze altijd. Ga je een getune-de golf gti of een polo met 17 inch velgen en een spoiler inruilen dan krijg je er minder voor terug als dat je hem aan een 20 jarige verkoopt. Hij geeft er meer voor omdat hij de waarde er wel van inziet. Garages kijken door al dat tupperware heen en kijken alleen naar merk en type. Je moet een liefhebber vinden voor je showauto. Alle extra aangebrachte veranderingen die jij mooi vind betaald zich niet terug. Een enkeling wil je daar ook daadwerkelijk voor betalen. Anders… een auto blijft een auto.