Welke kant zit je benzineklepje

Heb je ook wel eens even een black-out en weet je niet meer aan welke kant je benzineklepje zit? Vooral bij een nieuwe auto ben je in het begin nog even aan het zoeken aan welke kant je benzineklepje zit.

Het is erg lastig als je de benzinepomp nadert en dan denk: “welke kant zit mijn benzineklepje nou?”.

Er is een trucje om te onthouden aan welke kant je benzineklepje zit. Dit gaat in heel veel gevallen op. Kijk naar de brandstofmeter-afbeelding in het dashboard. Soms geeft een pijltje naast het benzinepomp plaatje aan, aan welke kant het benzineklepje zit. In andere gevallen kijk aan welke kant de benzine slang zit.

Merkgebonden

merken auto logoAan welke kant het benzineklepje zit stampt nog een beetje uit het verleden. Vroeger waren er geen tankstation met meerdere pompen. Het was gewoon 1 pomp aan de stoepkant. Dit betekend voor landen waar er rechts gereden wordt dat het benzineklepje ook aan de rechterkant zit. Aan de stoepkant dus.

In bijvoorbeeld Frankrijk wordt er rechts gereden. Het benzineklepje zit daarom bij Franse merken zoals Renault, Citroën en Peugeot aan de rechterkant.
In bijvoorbeeld Engeland wordt er links gereden. Het benzineklepje zit daarom bij Engelse merken zoals Rover en MG aan de linkerkant.

Het gaat niet altijd op maar wel in veel gevallen.

Links of rechts per merk

Merk Land van oorsprong Kant van het benzineklepje
Audi Duits Rechts
Alfa Romeo Italiaans Rechts
BMW Duits Rechts
Citroën Frans Rechts
Chevrolet Amerikaans Rechts
Dacia Frans Rechts
Fiat Italiaans Rechts
Honda Japans Links
Infinity Japans Links
Jeep Amerikaans Rechts
Kia Koreaans Links
Lexus Japans Links
Mazda Japans Links
Mercedes Duits Rechts
Nissan Japans (Frans) Links/Rechts
Opel Duits Rechts
Peugeot Frans Rechts
Renault Frans Rechts
Seat Italiaans Rechts
Toyota Japans Links
Volvo Zweden Rechts
Volkswagen Duits Rechts

Hoe ziet zo’n benzinemeter er uit

LINKS RECHTS
 benzinemeter klepje links  benzineklep meter
benzinemeter benzineklep benzineklep rechts2
 benzineklep benzinemeter  benzineklep meter

5 gedachten over “Welke kant zit je benzineklepje”

 1. Die vlieger gaat voor een heleboel merken niet op hoor. Bij een Lincoln bijvoorbeeld zit ie links, net zo als bij een Chrysler en een Hyundai. Die auto’s komen uit landen waar gewoon rechts wordt gereden. Ook een Volkswagen Caddy heeft de dop links zitten. De meeste Vauxhalls (Engels) hebben het aan de rechterzijde zitten. Oudere Amerikaanse auto’s hebben de benzineklep aan de achterkant zitten, meestal achter de nummerplaat.

 2. Dit is super informatie. Ik sta regelmatig bij het benzine station en ben altijd in de war aan welke kant hij nu zit. Komt namelijk omdat mijn man een auto heeft waar hij aan de andere kant zit. Zo raak ik altijd in de war.

  Nu denk ik duits die rijden rechts dus benzineklepje rechts.
  Mijn man rijdt japans dus die die zit links.

  Super easy!

  1. Bij mijn auto (Honda Civic) staat er als benzine logo op het dashboard het bekende benzinepompje, maar dan met een pijltje wat naar links wijst. Wat er op duidt dat de tankdop links is.

  2. Klopt In Europa rijden wij rechts zodoende heeft de fabrikant de tankingang aan de rechterkant gemaakt en vica versa uitzondering daargelaten.

Reacties zijn gesloten.